Руската полиция задържа десетина души, протестирали срещу строежа на катедрала

...
Руската полиция задържа десетина души, протестирали срещу строежа на катедрала
Коментари Харесай

Протестиращи срещу строежа на катедрала в Екатеринбург се сблъскаха с полицията

Руската полиция задържа десетина души, протестирали против градежа на катедрала на Руската православна черква на мястото на парк в град Екатеринбург, съобщи Франс прес.

Протестите против градежа на храма започнаха още в понеделник. Тогава към 2000 души се събраха на мястото, несъмнено за градеж на катедралата. Според локални медии стачкуващите образували жива верига към оградата на строителния обект. След това протестиращите я съборили и по този начин се стигнало до конфликти със силите на реда, както и с група боксьори, свързани с един от олигарсите, финансиращ строителния план.

" За да построят катедрала, те желаят да унищожат парка, който е едно от обичаните места за почивка на жителите ", се споделя в изказване в уеб страницата на група деятели, протестиращи против построяването на храма.

През последните години имаше няколко случая, в които планове за градеж на църкви или за предаване на здания за прилагане от авторитетната Руска православна черква доведоха до напрежение. Църквата твърди, че градежът на нови религиозни обекти е належащо заради разрушаването на доста от тях през руската ера.

В понеделник вечерта в Екатеринбург състезателят по смесени бойни изкуства Иван Щирков, прочут с прозвището Уралския Хълк, бе видян измежду охранителите на градежа на катедралата. Щирков управлява локална боксова школа, спонсорирана от милиардера Игор Алтушкин, финансиращ градежа на катедралата, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР