Руската операционна система Аврора може да замени Андроид в смартфоните

...
Руската операционна система Аврора може да замени Андроид в смартфоните
Коментари Харесай

Аврора може да замени Андроид в смартфоните Хуауей

Руската операционна система " Аврора " може да размени " Андроид " в смарт телефоните " Хуауей ". Такава опция е била обсъждана на международния стопански конгрес в Санкт Петербург, твърди съветското електронно издание The Bell. Това е станало на среща сред съветския министър на цифровото развиване и връзките Константин Носков и Го Пин - основен изпълнителен шеф на китайския електронен колос. Освен това един от неназованите източници на изданието твърди, че тематиката е била дискутирана и на срещите сред съветския президент Владимир Путин и ръководителя на КНР Си Цзинпин. Освен инсталирането на " Аврора " на китайските смарт телефони е допустимо и изнасянето на производството на части за " Хуауей " в Русия. В същото време " Ростелеком " разгласи поръчка за закупуването на 300 хиляди смарт телефона в границите на плана " Доверена мобилна среда " с инсталирана на тях операционна система " Аврора ". Така посредством държавните чиновници в Русия тя ще бъде налагана на пазара, разяснява шефът по осведомителна сигурност на компанията " Систем софт " Яков Грозненский.

" Аврора " е основана въз основата на операционната система Sailfish - разработка на финландската компания " Йола ". През 2014 година съсобственик на " Йола " стана съветският милиардер Григорий Берьозкин. През 2018-а той подписа с министерството на връзките контракт за основаването на национална мобилна операционна система. Проектът е на стойност 160 милиарда рубли, или над 2,5 милиарда $. Според един от разработчиците с този бизнес в Русия стартира да се занимава Павел Ейгес, като употребява финландски план с отворен код. Идеята е била да се получи държавна поръчка за доставка на компютри в държавните институции и силовите структури на страната. В последна сметка предприемачът продава плана на корпорацията " Ростелеком ", която в този момент стартира да го внедрява.

Върху създаването на " Аврора " работят фирмите " Отворена мобилна платформа " и " Вотрон ", които от 2018 година вземат участие в холдинга " Ростелеком ". " Разбира се, родната мобилна операционна система би трябвало да има съветско име, което елементарно да се запомня и да е цялостно с сила и позитив. Перспективите пред " Аврора " са огромни. Тя би трябвало да стане благонадежден дигитален асистент на страната и бизнеса ", споделя президентът на " Ростелеком " Михаил Осеевски. " Аврора " поддържа всички общоприети функционалности на мобилните операционни системи - ръководство на контактите, позвънявания и известия, пощенски клиент, браузър, календар и така нататък Тя е включена в единния указател на съветския програмен продукт на 5 септември 2016 година под номер 1543 и има документ за обезпечаване на сигурността на информацията от най-голям клас. Подобен документ Android и iOS нямат.

Както е известно, през май министерството на търговията в Съединени американски щати включи в черен лист " Хуауей " и 70 нейни филиала, откакто президентът Доналд Тръмп вкара режим на наказания за отбрана от външни рискове. Във Вашингтон са на мнение, че китайската компания заплашва националната сигурност на Съединени американски щати. По-късно въпреки всичко " Хуауей " получи от министерството на търговията на Съединени американски щати краткотраен лиценз, който позволява на китайска компания да поддържа съществуващите мрежи до 19 август тази година.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР