Руската инвазия в Украйна превърна страната в парий на световния

...
Руската инвазия в Украйна превърна страната в парий на световния
Коментари Харесай

Защо руските петролни танкери изчезват от радарите?

Руската инвазия в Украйна трансформира страната в парий на международния енергиен пазар.

От началото на войната против съветския нефт на процедура има ембарго, като петролни компании, търговски къщи, транспортни компании и банки се отдръпват по едно и също време.

Сега обаче има признаци, че съветската сила притегля интерес от евентуални купувачи, или най-малко „ на мрачно “.

С продължаването на войната в Украйна съветските танкери, пренасящи недопечен нефт и петролни артикули, изчезват от ден на ден от проследяващите системи.

Така наречената тъмна активност, при която транспондерите на корабите се изключват за по няколко часа, в предишното е считана от щатските управляващи за лъжлива процедура в корабоплаването, която постоянно се употребява за отбягване на наказания.

Тъмната активност измежду обвързваните с Русия петролни танкери е повишена с 600%, спрямо преди началото на войната, споделят пред CNN от компанията Windward.

"Виждаме скок в случаите, в които съветски танкери изключват преднамерено предавателите си, с цел да заобикалят глобите, " споделя основният изпълнителен шеф на Windward Ами Даниел. "Руският флот стартира да крие местонахождението и износа си. "

И това не се случва единствено със суровия нефт. Подобна наклонност се следи и при други петролни артикули.

В седмицата до 12 март е имало 33 случая на тъмна активност от страна на съветски танкери, пренасящи нефт и петролни артикули, съгласно Windward, която употребява изкуствен интелект, с цел да следи промишлеността на корабоплаването. Това е с 236% над междинните равнища в предходните 12 месеца.

Плавателните съдове желаят да изчезват

Международните разпореждания изискват плавателни съдове, като петролните танкери, да държат транспондерите си включени съвсем непрекъснато.

През май 2020 година министерството на финансите на Съединени американски щати изпрати съвет за наказания до морската, енергийната и металургичната промишленост за справяне с „ противозаконните практики за мореплаване и отбягване на наказания “.

Първият посочен образец беше "изключване или манипулиране " на Системата за автоматизирана идентификация (AIS) на плавателните съдове, с цел да се "прикрие тяхното придвижване. "

"Манипулацията и изкривяването на данните от AIS може да е знак за евентуални противозаконни дейности или такива, които са обект на наказания, " предизвестяват от министерството на финансите на Съединени американски щати.

Корабите може да изчезват от системите за следене и от съображения за сигурност, включително когато плават във води, кръстосвани от пирати. Според Даниел от Windward обаче това не е повода, заради която корабите „ изчезват “ в този момент. "Тези плавателни съдове желаят да изчезнат от радарите, " споделя той.

В изказване до CNN представител на министерството на финансите на Съединени американски щати е декларирал, че ведомството е осведомено с тази информация и работи със свои сътрудници и посредством разнообразни способи, тъй че да не се разчита само на сигналите от транспондерите за следенето на плавателните съдове, които са обект на интерес.

Пример от Иран

Подобно държание се наблюдаваше и през предишното десетилетие, когато Съединени американски щати постановиха наказания на Венецуела и Иран и закупуването на нефт от тези страни беше нелегално.

"Русия следва образеца на Венецуела и Иран, само че с лека разлика, " споделя Анди Липов, президент на консултантската компания Lipow Oil Associates. Разликата е, че този път Западът не е налагал непосредствено наказания върху съветския нефт.

Да, Белият дом забрани вноса на съветски нефт в Съединени американски щати. Това обаче не не разрешава на други страни да купуват съветски енергийни артикули.

Пиар злополука

Стигмата от това да правиш бизнес с Русия обаче, дружно с несигурността към глобите, на процедура сътвори едно ембарго. Анализатори настояват, че това изяснява аргументите за скока в тъмната активност на корабите, които плават под съветски байрак. Купувачите не желаят да бъдат разкрити, че купуват съветски нефт по време на смъртоносната война в Украйна.

"Това би била пиар злополука, " споделя Робърт Йогър - вицепрезидент, отговарящ за енергийните фючърси в Mizuho Securities.

Транспортните компании също по този начин не желаят да си основават проблеми поради това, че се занимават с съветски нефт.

"Корабите изчезват от радарите, тъй като фирмите се тормозят, че в случай че вършат бизнес с Русия, ще бъдат сложени в черен лист и по-късно няма да могат да работят, " споделя Липов.

Въпреки това има финансова причина да се купува съветски нефт сега. Търсенето на енергийни артикули е доста високо, а съветският недопечен нефт, значително поради глобите, е с към 30 $ на барел по-евтин от Брента.

"Получавате голяма отстъпка, " споделя Майкъл Тран, ръководещ шеф в RBC Capital Markets. "Икономическият тласък е налице, в случай че не ви тормозят глобите. "

Къде отива петролът?

Изследователската компания Rystad Energy счита, че сред 1.2 и 1.5 млн. барела съветски нефт дневно са изчезнали в петте седмици от началото на войната.

"Дестинацията на оставащия експорт на съветски нефт става все по-неясна, " се споделя в отчет на Rystad Energy от тази седмица. От компанията означават, че този тайнствен нефт възлиза на към 4.5 млн. барела дневно.

Кой купува съветски нефт?

Анализатори настояват, че има доказателства, че рафинерии в Китай и Индия - две от най-големите потребителки на нефт и най-бързо растящите стопански системи, купуват скришом съветска сила.

Според Тран комерсиалните къщи може да купуват съветски нефт и да го съхраняват, включително и на танкери, които остават в морето.

Освен тъмната активност, от Windward откриват, че някои плавателни съдове и компании към момента имат връзки със свързани с Русия танкери и се занимават с прехвърляния от транспортен съд на транспортен съд.

През 2020 година от министерството на финансите на Съединени американски щати предизвестиха, че тези прехвърляния, изключително нощем или тук-там, които са считани за високорискови за отбягване на наказания, "се употребяват постоянно за заобикаляне на наказания посредством прикриване на произхода или дестинацията " на петрола, въглищата или някакви други материали.

Въпреки войната в Украйна и глобите против Русия, броят на този вид срещи, които са продължавали минимум три часа, сред свързани с Русия петролни танкери и други плавателни съдове, е "относително естествен, " споделят от Windward.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР