Руската инвазия в Украйна отприщи вълна на престъпност и на

...
Руската инвазия в Украйна отприщи вълна на престъпност и на
Коментари Харесай

Разследват серия кражби на редки руски книги от библиотеки в Европа

Руската инвазия в Украйна отприщи вълна на престъпност и на пазара на антики, припомняйки още веднъж древноримската максима „ Книгите имат своя орис ”. Вълната от обири на скъпи съветски книги стартира през 2022 година, когато двама рускоговорящи „ учени ”, отиват да „ изследват ” първи издания на Пушкин и Гогол в университетска библиотека в Естония След четири месеца библиотекарите разкрили, че всички „ изучавани ” книги са сменени със съвършени фотокопия, които единствено специалист би разобличил.

Скоро се разкрива огромна координирана поредност от обири в европейски библиотеки.По данни на Европол, от национални и универсиетски библиоеки в Латвия, Литва, Германия, Финландия, Франция, Швейцария, Полша и Чехия са изчезнали повече от 170 книги на стойност над Щатски долар 2,6 милиона.

Най-тежко е потърпевша библиотеката на Варшавския университет, от където са откраднати 78 редки съветски книги, всяка с цена от стотици до хиляди долари. Моделът най-често е подмяна на оригиналите с висококачествени копия.

От Европол споделят, че някои от откраднатите книги са...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР