Руската енергийна компания Лукойл“ обмисля продажба на бизнеса си в

...
Руската енергийна компания Лукойл“ обмисля продажба на бизнеса си в
Коментари Харесай

„Лукойл“ се опитва да напусне Румъния и Молдова

Руската енергийна компания „ Лукойл “ обмисля продажба на бизнеса си в Румъния и Молдова поради глобите, наложени от Европейски Съюз върху търговията с съветски нефт. Обсъжда се продажбата на вериги бензиностанции, на рафинерията в Плоещ, на вятърен парк и петролни депа в двете страни, оповестяват задгранични медии. Решението идва на фона на глобите, наложени от Европейски Съюз на съветски петролни компании, влезнали в действие на 5 декември 2022 година, които засягат и активността на „ Лукойл “.

Припомняме, че държавното управление на Кирил Петков се пребори и България единствена в Европейски Съюз получи дерогация от ембаргото за съветски нефт, доставян по море, което е напълно в интерес на „ Лукойл “.

Руската компания е третият максимален състезател на пазара за продажба на горива в Румъния, който се прави оценка на към 2.6 милиарда евро. Тя има към 315 бензиностанции в Румъния, рафинерия в Плоещ и има близо 3000 чиновници в страната. Според Съвета за конкуренция на Молдова сдружението там има към 20% от пазара на горива на дребно в страната. Компанията обслужваше към 40% от вноса на дизел и към 33.5% от вноса на бензин в Молдова, написа Balkaninsight. „ Лукойл “ има и най-голямата мрежа от бензиностанции в Молдова – 105, като през 2021 година те са осъществили облага от към 60 млн. молдовски леи, или към 3 млн. евро.
Двама претенденти
Според пазарни източници евентуалните купувачи на бизнеса в двете страни ще бъдат англо-холандската компания Royal Dutch Shell, най-значимият състезател на европейско равнище, или казахстанската група KazMunaiGaz (KMG), която в двете страни има мрежа от бензиностанции Rompetrol.

Според източниците, договарянията са се водили в Москва, само че за резултатите от тях не се знае нищо. Имало е и други искащи, само че имената им към момента не са оповестявани. Евентуална договорка сред „ Лукойл “ и KMG ще разреши на компанията от Казахстан да заеме преобладаваща позиция на петролния пазар на Молдова. Без единодушието на органите за защита на конкуренцията обаче договорката може да бъде блокирана.

„ Лукойл Молдова “, сходно на „ Лукойл Румъния “, се управлява от съветския колос „ Лукойл “ посредством швейцарския си филиал Litasko SA.
„ Лукойл “ в България
Припомняме, че през юни държавното управление на Кирил Петков, подкрепяно от Българска социалистическа партия и „ Демократична България “, издейства дерогация до 2024 година за съветския нефт, внасян от „ Лукойл Нефтохим “.

Това стана след опасност от страна на Кирил Петков и Асен Василев към Европейската комисия, че ще блокират целия пакет от наказания, в случай че не се издейства пролонгация за „ Лукойл “. Преди няколко седмици, с промени в Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, депутатите одобриха законопроект, който разрешава при потребност страната да може да поема контрола над петролните рафинерии у нас, в това число и на „ Лукойл Нефтохим Бургас “.

Държавният надзор може да влезе в деяние, когато е налице заплаха от засягане на националната сигурност или корист с монополно състояние, или нарушение на ограничаващи ограничения, които са наложени от интернационалните организации, и са наложителни за България.

Припомняме още, че няколко месеца след нахлуването на Русия в Украйна Shell продаде своите активи в Русия на „ Лукойл “ – 114 бензиностанции и цех за смазочни материали в Торжок.

„ Лукойл “ претърпя няколко смени на върха в последно време. Бившият ръководител Вагит Алекперов подаде оставка през април 2022 година от поста, който заемаше от 1993 година, а ръководителят на Борда на шефовете Равил Маганов умря, откакто се допуска, че е паднал от прозореца на болница в Москва през септември 2022 година

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинЛукойл Румъния Молдова ПоследниНай-четениКомпании 72 „ Лукойл “ се пробва да напусне Румъния и Молдова Бюджет и финанси 60 Англия е все по-малко привлекателна за вложения Политика 812 „ Ефектът на бумеранга “: До 10 години Русия може да се разпадне Компании 720 Новината за Джак Ма изстреля акциите на куп компании нагоре Компании 10819 „ Да развием бизнес тук, не в чужбина “: Двама братя и тяхното ателие в с. Окорш Хай-тек 10807 6G може да употребява хората като източник на сила Компании 10016 Репресираният Джак Ма се отхвърля от контрола върху Ant Group Личности 3638 „ Ще си пандизчия или милионер “: Защо Брансън напуща учебно заведение на 15 Всички новиниОще от КомпанииВиж всичкиНовината за Джак Ма изстрел
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР