Руската армия е окупирала напълно ключовия украински град Северодонецк след

...
Руската армия е окупирала напълно ключовия украински град Северодонецк след
Коментари Харесай

Зеленски в паника, важна стратегическа победа за Москва

Руската войска е „ окупирала изцяло ” основния украински град Северодонецк след седмици на сражения, съобщи кметът му. Това е значима стратегическа победа за Москва, която се стреми да откри цялостен надзор над източната част на страната.

Индустриалният център Северодонецк беше сцена на траяли седмици наред сражения, само че в петък украинската войска съобщи, че превъзхождащите я сили ще се изтеглят, с цел да защитят по-добре прилежащия град Лисичанск. „ Градът е изцяло окупиран от руснаците ”, съобщи в събота кметът Олександър Стриук.

Няколко часа по-рано промосковски сепаратисти обявиха, че съветски войски и техни съдружници са навлезли в Лисичанск, който се намира против Северодонецк от другата страна на реката. „ В момента се водят улични боеве ”, съобщи в Telegram представител на сепаратистите.

Четири месеца откакто съветските сили нахлуха в Украйна, те се концентрираха върху източния район на Донбас, като последователно реализират триумфи макар ожесточената опозиция. Превземането на Лисичанск би разрешило на Русия да насочи вниманието си към Краматорск и Славянск на запад в опита си да завладее Донбас - индустриалното сърце на Украйна.

По-рано през днешния ден Украйна заяви, че сутринта е била подложена на „ масиран обстрел ” от Беларус - съветски съдружник, който не взе участие публично в спора. Двадесет ракети, „ изстреляни от територията на Беларус и от въздуха ”, са ориентирани към село Десна в северната Черниговска област, заяви северното военно командване на Украйна, съобщи БГНЕС.

Днес кметът на Северодонецк Стриук съобщи, че цивилни жители са почнали да се изтеглят от химическия цех „ Азот ”, където няколкостотин души са се укривали от съветския обстрел. Промосковските сепаратисти обявиха, че съветските сили и техните съдружници са поели контрола над завода и са „ евакуирали ” повече от 800 цивилни, укрили се там.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР