Русия твърди, че на 30 май Украйна е нанесла серия

...
Русия твърди, че на 30 май Украйна е нанесла серия
Коментари Харесай

ISW: Наблюдават се сериозни дефицити в руското ПВО

Русия твърди, че на 30 май Украйна е нанесла серия от удари с дронове против Москва, до момента в който Русия още веднъж е насочила към Украйна дронове Shahed, създадени в Иран. Руското министерство на защитата (МО) упрекна Украйна, че е атакувала Москва с осем дрона сутринта на 30 май, и съобщи, че съветските сили са свалили пет от дроновете и са потиснали три дрона със системи за радиоелектронна битка.

Руският пропагандист Владимир Соловьов обаче твърди, че Украйна е изстреляла 32 дрона, някои от които са били ориентирани към влиятелния квартал „ Рубльовка “ в Московска област. Руска самостоятелна медия твърди, че ударите с дронове са били ориентирани най-вече към региони наоколо до резиденцията на съветския президент Владимир Путин в Ново Огарьово и други елитни квартали в Московска област.

Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи, че няколко здания в Москва са претърпели незначителни вреди, а съветски източници ускориха фрагментите с дребна детонация в квартал Нова Москва.

Руски боен блогър твърди, че прелитащите над Москва дронове наподобяват на украински бойни дронове.

Геолокализирани фрагменти демонстрират, че съветските сили смъкват дронове, разпознати като украински по данни на OSINT, в няколко разнообразни региона на Москва и Московска област.

Съветникът на украинския президент Михаил Подоляк отхвърли Украйна да е директно забъркана в удара с дрон, само че предвижда, че в бъдеще може да има нарастване на сходни офанзиви.

През нощта на 29 против 30 май съветските сили нанесоха още един удар с дронове Shahed 131 и 136 против Киев. Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са свалили 29 от 31 съветски дрона Shahed 131 и 136, които са били ориентирани към Киев.

Високопоставени съветски чиновници настояват, че по време на последните удари съветските сили са нанесли удари по значими цели в Киев, евентуално с цел да наподобяват сполучливи като възмездие за неотдавнашното навлизане в Белгородска област.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу твърди, че съветските сили са нанесли удар по система за противовъздушна защита „ Пейтриът “ през последните дни. Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Ихнат обаче отриче изказванието на Шойгу.

Неотдавнашните недоволства на съветските военни блогъри по отношение на хипотетичната липса на съветска ескалация в отговор на нападението на границата с Белгород и ударите на московските безпилотни самолети не дават съображение на съветските сили да отдадат дължимото на невиждания мащаб на въздушната си акция против Киев.

Много военни блогъри, в това число високопоставени гласове като някогашния съветски офицер Игор Гиркин и финансиста от групата „ Вагнер “ Евгений Пригожин, постоянно и в последно време се оплакват от неналичието на пълномащабна обща и икономическа готовност в Русия – единствената допустима мярка, която евентуално ще задоволи по-широкия митинг в осведомителното пространство.

Руският президент Владимир Путин се опита да омаловажи нападението с дронове против Москва, с цел да избегне разкриването на лимитираните благоприятни условия, с които разполага за ответни дейности против Украйна. Путин съобщи, че съветските сили са нанесли удар по централата на украинското военно разузнаване „ преди два – три дни “ и съобщи, че съветските въоръжени сили не престават да дават отговор на „ войната на Украйна против Донбас “, като нанасят удари по украинската военна инфраструктура.

Путин загатна, че ударът с безпилотен аероплан по Москва е бил отговор на Киев на съветските удари, а съветското МО комфортно съобщи на 30 май, че съветските сили са направили „ група удари с високоточни въздушни оръжия с огромен обхват на деяние по съществени центрове за взимане на решения “ в Украйна.

Руското МО не твърди, че неотдавна е нанесло удари по централата на украинското военно разузнаване и няма налично удостоверение на изказванието на Путин.

Путин съобщи, че Украйна се пробва да предизвика отговор и да накара Русия да „ отрази “ дейностите ѝ. Акцентът на Путин върху предишните и актуалните ракетни удари евентуално е опит да се даде сигнал, че Русия към този момент интензивно отвръща на удара и не е належащо да дава отговор на по-нататъшни украински провокации.

Путин поредно отвръща на същинските и хипотетичните украински дейности, като подрежда масирани ракетни и безпилотни акции, евентуално заради невъзможността на съветските сили да реализират решителен резултат на бойното поле.

Освен това Путин прокарва многочислени шаблонни разкази на Кремъл, целящи да поддържат вътрешната поддръжка за съветските военни старания и да очернят Запада.

Путин също по този начин означи, че въпреки системите за противовъздушна защита в Москва да са „ работили обикновено “, Русия към момента би трябвало да „ работи “ върху подобряването на тези системи – незабравим опит да се предотвратят рецензиите на съветските ултранационалисти, които подлагат на критика неефективните съветски системи за противовъздушна защита в Москва и по граничните региони на Русия с Украйна.

Путин също по този начин упрекна Украйна, че заплашва да дестабилизира Запорожската атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) и че употребява „ мръсни устройства “ – и двата общоприети съветски лъжливи разказа, които Кремъл употребява по време на съветски военни провали.

Нападението на Москва с дрон провокира разнородни реакции в съветското осведомително пространство. Депутатът от Думата на Москва Андрей Медведев съобщи, че украинските сили са направили небрежно офанзивата с дрон като част от осведомителна интервенция с незначителни резултати.

Някои съветски военни блогъри използваха офанзивите с дронове, с цел да подлагат на критика съветското евакуиране от Киевска, Черниговска и Сумска област през април 2022 година

Игор Гиркин употребява ударите против Рубльовка, с цел да разкритикува съветския хайлайф, който съгласно него „ в никакъв случай не е мислил за страната и в никакъв случай няма да мисли “ и няма да отговори на украинските офанзиви в Москва, Белгородска област или окупираната от Русия Украйна.

Гиркин също по този начин се подигра на Путин, че продължава да твърди, че войната е „ специфична военна интервенция “, макар офанзивите с дронове против съветската столица.

Финансистът от групата „ Вагнер “ Евгений Пригожин насочи неодобрение към съветското МО и прикани съветските публични лица фактически да пазят Русия, вместо да „ седят безшумно “.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров заплаши европейските страни, заявявайки, че в случай че продължат да доставят Украйна с оръжие, те няма да имат нужните оръжия, с цел да се защитят, когато Русия „ почука на вратите им “.

Руското министерство на защитата (МО) евентуално се пробва да прикрие огромните съветски загуби в Украйна, като изкуствено завишава броя на украинските жертви във войната. На 30 май министърът на защитата Шойгу съобщи, че през последния месец съветските сили са унищожили неуместно огромен брой украински оръжия, предоставени от Запада, в това число ракети с огромен обхват.

Шойгу отпразнува декларираните триумфи и напъните за образование, в това число като награди съветски формирования и се похвали с идните летни военни учения. Свързан с „ Вагнер груп “ milblogger разкритикува Шойгу, намеквайки, че изказванията на Шойгу са толкоз нереалистични, че наподобяват подправени за читателите.

На 29 май нидерландската група за отворени източници Oryx заяви, че е удостоверила, че от началото на войната Русия е изгубила над 2000 танка и 2366 бойни машини на пехотата (включително над 850 БМП).

Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи Жозеп Борел съобщи, че Русия няма да стартира договаряния, до момента в който се пробва да завоюва войната, подкрепяйки оценката на, че съветските изказвания, изразяващи подготвеност за договаряния, са част от продължаваща осведомителна интервенция, целяща да отслаби готовността на Запада да помогне на Украйна.

На 29 май организация „ Ройтерс “ заяви, че Борел е декларирал, че Русия неведнъж е давала сигнали, че няма да приключи войната, до момента в който не реализира военните си цели, и че разполага с над 300 000 души личен състав в Украйна – два пъти повече, в сравнение с при началото на нашествието.

Основни заключения

Русия твърди, че на 30 май Украйна е направила серия от удари с безпилотни самолети против Москва, като Русия още веднъж е насочила към Украйна безпилотни самолети Shahed, създадени в Иран. Руският президент Владимир Путин се опита да омаловажи нападението с дронове против Москва, с цел да избегне излагането на показ на лимитираните благоприятни условия, с които разполага за ответни дейности против Украйна. Нападението на Москва с дрон провокира разнообразни реакции в съветското осведомително пространство. Руското министерство на защитата (МО) евентуално се пробва да прикрие огромните съветски загуби в Украйна, като изкуствено завишава украинските жертви във войната. Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи Жозеп Борел съобщи, че Русия няма да стартира договаряния, до момента в който се пробва да завоюва войната. Руските сили организираха лимитирани сухопътни офанзиви североизточно от Купянск и северозападно от Сватово, а съветски източници настояват, че съветските сили са провели сухопътна офанзива южно от Кременна. Темпото на съветските и украинските настъпателни интервенции в направление Бахмут остава ниско към 30 май. Руските сили означиха нищожен прогрес на фона на продължаващите сухопътни офанзиви по линията Авдиевка – град Донецк. Руските сили не организираха доказани наземни офанзиви по южната ос. Руски публични лица основават вътрешни стратегии за поддръжка на ветераните, които евентуално целят да популяризират преимуществата на военната работа в Русия. Руски окупационни чиновници не престават да депортират украински деца в Русия под предлог за обезпечаване на педиатрично опазване на здравето.
Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР