Русия трябва да прекрати окупацията на грузинските територии Абхазия и

...
Русия трябва да прекрати окупацията на грузинските територии Абхазия и
Коментари Харесай

Европарламентът настоя Русия да прекрати окупацията на Абхазия и Южна Осетия

Русия би трябвало да приключи окупацията на грузинските територии Абхазия и Южна Осетия и изцяло да зачете териториалната целокупност на Грузия, съобщи Европейският парламент.

В резолюция той настоя, че след 10 години военна експанзия против Грузия Русия продължава противозаконната си окупация на грузинските територии Абхазия и Южна Осетия. Това беше първата огромна офанзива на Русия против европейския ред, последвана от други нападателни дейности като анексирането на Крим и войната в Източна Украйна, акцентират евродепутатите.

Руската експанзия би трябвало да спре

Евродепутатите означават, че Русия продължава да отхвърля използването на съглашението за преустановяване на огъня с посредничеството на Европейски Съюз от 12 август 2008 година и непрестанно укрепва противозаконното си военно наличие в тези райони.

Европейският парламент поддържа суверенитета и териториалната целокупност на Грузия и упорства Русия да анулира решението си да признае по този начин наречената самостоятелност на грузинските райони Абхазия и Южна Осетия.

Евродепутатите приканиха Русия да изтегли войските си от грузинските райони, да подсигурява цялостен достъп на Мисията за наблюдаване на Европейски Съюз (EUMM) до окупираните територии и да спре инсталирането на огради от бодлива тел, които попречват директния контакт сред хората и изолират популацията.

Европейски Съюз е подготвен да помогне

Европейски Съюз е твърдо решен да способства за мирното разрешаване на спора сред Русия и Грузия, споделят евродепутатите, намеквайки за другите принадлежности, с които разполагат, като специфичния представител за Южен Кавказ и рецесията в Грузия и неговия съпредседател от Международните договаряния в Женева и Мисията за наблюдаване на Европейски Съюз (EUMM) в Грузия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР