Русия спря износа на петрол. Мярката е временна за някои

...
Русия спря износа на петрол. Мярката е временна за някои
Коментари Харесай

Русия спря износа на петрол

Русия спря износа на нефт. Мярката е краткотрайна за някои и касае бензин и дизел за всички страни, с изключение на четири някогашни руски републики. Тя бе въвдена с неотложен резултат, с цел да стабилизира вътрешния пазар, заяви държавното управление.

Кабинетът уточни, че възбраната не се отнася за горивата, доставяни по междуправителствени съглашения. Те би трябвало да са подписани с членовете на ръководения от Москва Евразийския стопански съюз. Той включва Беларус, Казахстан, Армения и Киргизстан.

“Временните ограничавания ще спомогнат за насищането на пазара на горива. Това от своя страна ще докара до понижаване на цените за потребителите ”, съобщи държавното управление в изказване.

Министерството на енергетиката изясни, че мярката ще предотврати забранен “сив ” експорт на моторни горива.

Забраната е безсрочна. По-нататъшните дейности ще зависят от насищането на пазара. Това сподели първият заместник-министър на енергетиката на Русия Павел Сорокин.

“Очакваме, че пазарът ще усети резултата задоволително бързо. Едва по-късно нещата ще зависят от насищането на пазара и резултатите ”, сподели Сорокин.

През последните месеци Русия изпитва дефицит на бензин и дизел. Цените на едро на горивата скочиха, макар че на дребно към този момент са лимитирани в опит да останат  в сходство с формалното равнище на инфлацията.

България с изпреварваща стъпка към агресора

 

Часове по- рано България спря вноса на съветски недопечен нефт. Суровината сега се употребява от “Лукойл Нефтохим Бургас ” АД. Това взеха решение депутатите. Те одобриха на първо четене промени в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения към Русия поради войната в Украйна.

Мярката подкреоиха мнозинство- 122-ма народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, а 43-ма от партия “Възраждане ”, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ се оповестиха срещу.

Сред вносителите на предлагането бяха Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов и Делян Пеевски. Така на процедура българското държавно управление би трябвало да приключи потреблението на дерогацията, позволяваща ни да внасяме съветски нефт до края на 2024 година

В законопроекта се предлага назначението на необикновен търговски шеф на сдружението “Лукойл ”. Той ще бъде избиран от Народното събрание. Това ще става по предложение на Министерския съвет и ще бъде прецизно следен от Комисията по икономическа политика и нововъведения. Същото важи като право и от страна на Народното събрание в целокупност.

Особеният търговски шеф ще бъде длъжен да показва подробни шестмесечни проекти за деяние. Те от своя страна ще са неразделна част от контракта за ръководство. Документите ще бъдат одобрявани от Комисията по икономическа политика и нововъведения.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР