Русия ще предприеме ответни мерки срещу действията на българските власти

...
Русия ще предприеме ответни мерки срещу действията на българските власти
Коментари Харесай

Москва с ответни мерки срещу България след отнемане на акредитацията на руски журналист

„ Русия ще предприеме ответни ограничения против дейностите на българските управляващи против кореспондента на " Российская газета " в България Александър Гацак, чиято акредитация беше отнета и той беше известен за идна екстрадиция “, съобщи представителят на съветското външно министерство Мария Захарова, съобщи ТАСС.


" Кореспондентът на " Российская газета " в България Александър Гацак получи " черен щемпел " от локалните управляващи - акредитацията му беше отнета и му беше обявено за идна екстрадиция ", написа дипломатът в канала си в Telegram. " Това е следващият противозаконен ход на НАТО против съветските публицисти, които те маниакално ни преследват. Ще предприемем ответни ограничения ".

По-рано, както оповестиха за ТАСС от пресслужбата на изданието, българското външно министерство без пояснение анулира акредитацията на кореспондентът на " Российская газета " Александър Гацак и го заплаши с екстрадиция.

Ехото на отмъщението

Съобщението на Захарова разкрива тактиката " възмездие за възмездие ", като Русия дава отговор непосредствено на възприетата засегнатост, като експулсира над 20 немски дипломати от своята територия. Този ход отразява по-ранното решение на Германия да изгони съветски дипломати - мярка, подбудена главно от опасения за активността на съветското разузнаване. Германските служби за сигурност считат, че съветските представители са се възползвали от дипломатическия си имунитет, с цел да вербуват информатори за бойкот или разпространяване на дезинформация.

Това ескалиращо напрежение сред Русия и западните страни идва на фона на нахлуването на Русия в Украйна през 2022 година Войната докара до това, че Германия, наред с други страни, се стреми да понижи зависимостта си от съветските енергийни доставки. Следователно експулсирането на дипломати е освен това от дипломатически шахматен ход; то е израз на надълбоко вкоренено геополитическо напрежение./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР