Русия ще оспорва по съдебен ред блокирането на 600 млрд.

...
Русия ще оспорва по съдебен ред блокирането на 600 млрд.
Коментари Харесай

Русия ще търси чрез съда замразените си авоари за 600 млрд. долара

Русия ще оспорва по правосъден ред блокирането на 600 милиарда $ от нейните активи – мярка, която Европейски Съюз, Англия и Съединени американски щати постановиха при започване на месеца. Това разгласи Елвира Набиулина, ръководител на Централната банка на страната. „ Това заледяване на златни и валутни запаси е невиждано, тъй че ще работим по правни искове и се приготвяме да ги предявим “, съобщи Набиулина пред Руската Дума, представена от ТАСС.

Блокирането на златните и валутните запаси на толкоз огромна страна е невиждан акт в международен мащаб. Разглеждано като най-строгата икономическа глоба, наложена на страната след нашествието на Путин в Украйна, замразяването на активи има за цел да попречи на опитите на Москва да смекчи удара върху финансовата си система, разяснява The Guardian.

Русия е натрупала запаси в задгранична валута на стойност над 600 милиарда $, съхранявани в долари, злато и други валути. Санкциите, които бяха наложени след анексирането на Крим през 2014-а, вършат невъзможна намесата на Централната банка на валутните пазари в поддръжка на рублата.

Набиулина не посочи по кое време и къде ще бъде насочен правосъдния иск. Подобна опасност бе отправена и от съветския финансов министър Антон Силуанов по-рано този месец.

Стойността на рублата се срина с повече от 40%, откакто западните държавни управления за първи път постановиха огромни стопански наказания. През последните седмици съветската валута се завърна на равнищата отпреди военната инвазия в Украйна, след строгия финансов надзор и повишението на лихвените проценти, въведени от Руската централна банка.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР