Русия се опитва да се отърве от долара на фона

...
Русия се опитва да се отърве от долара на фона
Коментари Харесай

Кремъл с план срещу употребата на долари

Русия се пробва да се отърве от $ на фона на американските наказания и готвените нови, още по-тежки такива, които се чака по-късно този месец, написа The Wall Street Journal.

Централната банка на Русия усили попълването на златните си запаси през тази година, както и продажбата на американски облигации. Напът са и проектите за повече търговски покупко-продажби в рубли и други валути, както и данъчни облекчения за експортьори, които изоставят $. Процесът, подсилен от президента Владимир Путин, би трябвало да омекчи удара от нови западни наказания.

За Кремъл напъните съставляват явен опит за отговор против намесата на Вашингтон, както и за усилване на връзките с Китай. Миналият месец Путин назова американските наказания " колосална стратегическа неточност ", която подкопава доверието в $. Политиците нямат желание напълно да забранвят потреблението на зелената валута и дълга в долари, само че даже и диверсифирането може да се окаже сложна задача.

Доларът се употребява в девет от всеки 10 преводи на валутния пазар, който доближава $5 трилиона. По-голямата част от международния дълг също е в долари. Резките промени в курса на рублата в последните години пък подкопаха доверието във валутата, а самата съветска стопанска система зависи тежко от първични материали, които се търгуват в долари - като нефт, газ и стомана.

Но все пак Русия се причислява към растящия брой страни, които се пробват да се отърват от хегемонията на американската валута. През март Китай пусна деноминирани в юани фючърси за петрола, които бързо станаха известни измежду трейдърите. Европейският съюз пък търси метод да поддържа ролята на еврото и намерено разисква нова платежна система, самостоятелна от Вашингтон. Иран, която би трябвало да се оправи с надалеч по-тежки наказания, в сравнение с Русия, също подхваща стъпки за понижаване на потреблението на долари, както направиха и Венецуела и Пакистан.

В Русия процесът е задвижван от страхове, че бъдещите наказания могат да отрежат достъпа на локалните банки и експортьорите до американската финансова система.

Допълнителните наказания могат да влязат в действие още през този месеца като наказване за офанзивата против някогашен съветски разузнавач във Англия. Конгресът също разисква спомагателни наказания върху финансовата система и банките на Русия.

Очаква се Москва да разгласява своя проект за потребление на по-малко долари до края на годината.

Ролята на зелената валута в съветската валута към този момент понижава. Делът на депозитите в задгранична валута от физически лица и компании в съветските банки понижава до 26 % през септември от пика от 37 % през 2016 година Делът приходите от износа, търгуван в долари, понижава до 68 % от 80 % през 2013 година, по данни на централната банка.

В същото време пораства търговията с Китай. Делът на покупко-продажбите в рубли и юани съвсем се е учетворил за четири години до 19 % от двустранната търговия и ще продължи да пораства, съгласно ING Bank.

Политиците в Москва оферират и потреблението на национални валути при търговията на нефт със страни като Иран и Турция, въпреки към този момент сходна опция към момента наподобява далечна./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР