Русия се очаква да започне от днес пилотната фаза на

...
Русия се очаква да започне от днес пилотната фаза на
Коментари Харесай

Русия изпробва дигиталната рубла сред потребителите

Русия се чака да стартира от през днешния ден пилотната фаза на потреблението на цифровата рубла от консуматори след нескончаем тестов стадий с банките. Това съобщи Руската централна банка (РЦБ) миналата седмица на фона на напъните на Москва да разшири обсега на трансграничните си заплащания, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс. 

Подобно на доста други страни Русия създава така наречен цифрова валута на централната банка (CBDC) през последните няколко години с вяра да модернизира финансовата си система и да предложи конкурентна опция на криптовалути като биткойна. 

Вече 11 страни, измежду които някои от региона на Карибите и Нигерия, имат сходна валута, сочи изследване на американския мозъчен концерн Атлантически съвет. Много други, в това число Китай, организират широкомащабно тестване. 

Пилотната фаза ще включва разкриване на цифрови портфейли, покупки с цифрови рубли и прехвърляния сред близо 600 клиенти и 30 компании от 11 града. 

Проектът в последна сметка би трябвало да даде опция на Русия да развива трансгранични заплащания с други страни, въвели цифрови валути, сподели по-рано първият заместник-гуверньор на РЦБ Олга Скоробогатова. 

Москва изпитва остра потребност да развие платежната си инфраструктура, откакто западните наказания, наложени в отговор на нашествието в Украйна, блокираха достъпа на Русия до огромни елементи от международната финансова система. 

Планира се цифровата рубла да бъде въведена за необятно потребление през 2025 година Догодина РЦБ ще разшири листата на участниците в тестванията с още 19 банки, които демонстрират подготвеност да се причисля към плана, показва Скоробогатова. 

Руската рубла през вчерашния ден продължи обезценяването си, преминавайки над прага от 100 рубли за $ макар опитите на РЦБ да се намеси в поддръжка на националната валута. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР