Русия привежда разплащанията за доставки на газ за неприятелски страни

...
Русия привежда разплащанията за доставки на газ за неприятелски страни
Коментари Харесай

Изгодно ли е на България да плаща газа в рубли? Говори финансистът

Русия привежда разплащанията за доставки на газ за " вражески страни " в рубли. Това заяви съветският президент Владимир Путив в сряда, цитиран от съветски медии.

България също бе избрана от Русия като " неприятелска страна ".

" Да доставяме наши артикули в Европейския съюз, в Съединените щати и да получаваме заплащания в долари, евро и други валути за нас към този момент няма никакъв смисъл. Затова е взето решение в най-кратко време за осъществяваме комплекс от ограничения за преводите на заплащанията – ще стартираме с нашия природен газ – преводите за разплащане на нашия природен газ, доставен на по този начин наречените недружелюбни страни, да са в съветски рубли. Тоест отхвърляме се от потреблението на такива калкулации във всички компрометирали се валути ", съобщи съветският държавен глава.

Това е единствената смяна по договорите – доставките по тях ще продължат да се извършват в сходство със заложените в тях размери и цени, добави той.

Как ще се отрази на България заплащането на газа в рубли? " Стандарт " потърси коментар от финансиста Емил Хърсев.

" Не виждам проблем - рублата е валута като всички останали, има си курс. Предполагам, че даже може да е по-изгодно откакто става върпос за валута с висока инфлация. Вероятно бихме имали известна полза при покупката ", разяснява Хърсев.

Той уточни, че не вижда връзка сред решението за разплащане в рубли и желанието на Путин да се стабилизира съветската валута.

" От военна стопанска система и наказания не разбирам. Но не виждам сходна връзка. По-скоро това е метод за споразумяване на заплащанията откакто са въведени ограничавания за съветските банки от в този момент употребяваната валута - американски $. Тези ограничения не касаят заплащанията в рубли. И не могат. Те биха ги засягали на драго сърце, само че не могат, просто не е под тяхната пълномощия, просто не могат да ги спрат.  Това е друга платежна система. Те могат да се разпоредят да се спре, само че друго с изключение на развлечение не биха провокирали с тази административна заповед ", разяснява Хърсев. 

Според него за България ще има някаква минимална полза. " Обикновено има такава награда когато влизаш в бързо обезценяваща се валута. Това е заради особеностите на спреда при инфлационни валути ", сподели още Емил Хърсев. 

На срещата на върха ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен разяснява тематиката и разгласи позицията на Европейска комисия за заплащането на газа в рубли.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР