Русия представи списък с гаранции за сигурност към НАТО, за

...
Русия представи списък с гаранции за сигурност към НАТО, за
Коментари Харесай

Русия заплаши с военен отговор, ако Украйна влезе в НАТО

Русия показа лист с гаранции за сигурност към НАТО, за които твърди, че желае изпълнени, с цел да понижи напрежението в Европа и да смекчи рецесията към Украйна, предава в. ``Гаридън``. Исканията включват възбрана на Украйна да влиза в НАТО и условие НАТО да не разполага нови войски или оръжия в страни, влезнали в алианса след 1997 година, което включва Полша, Естония, Литва, Латвия и балканските страни. Москва даде обещание, че пренебрегването на ползите ѝ ще докара до „ боен отговор “.

Исканията, изложени от Москва включват и условие НАТО да не организира учения в Украйна без авансово единодушие от Русия. Документът вероятно ще бъде разкритикуван от НАТО, по-специално от Полша и балтийските страни. Те предизвестиха, че Русия се пробва да възвърне сферата на въздействие в района и преглеждат документа като доказателство, че Москва се стреми да ограничи техния суверенитет.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг към този момент изключи всевъзможни съглашения, които лишават Украйна от правото да влезе във военния алианс, заявявайки, че решението зависи от Украйна и 30-те страни в НАТО. Вече съществуват огромни спънки пред влизането на Украйна в алианса, в това число териториалния ѝ спор с Русия за анексирания Крим.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков сподели в петък, че няма краен период за договарянията, само че че Русия желае да ги стартира колкото е допустимо по-рано. „ Можем да отидем на всяко място и когато и да е, даже и на следващия ден “, сподели той. Попитан дали счита, че настояванията са неразумни, той отговори: „ Не става дума за това, че даваме някакъв ултиматум, подобен няма. Сериозността на нашето предизвестие не трябва да се подценява “, сподели той.

Западните страни предизвестиха, че Русия може да нападне Украйна през януари, защото руски танкове, артилерия и ракети се струпват покрай границата. В петък Украйна заяви, че неин войнил е бил погубен по време на борби с проруските сепаратисти в източната част на страната.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР