Русия потвърди, че нивата на радиация в руския северен град

...
Русия потвърди, че нивата на радиация в руския северен град
Коментари Харесай

Русия призна за ядрената авария

Русия удостовери, че равнищата на радиация в съветския северен град Северодвинск са се повишили до 16 пъти след гърмежа в четвъртък край Архангелск, съобщи ТАСС. Отначало Москва заяви, че радиацията е в естествени равнища, само че управляващите в Северодвинск оповестиха за къс скок в равнищата на радиация. " Грийнпийс " съобщи, че равнищата са скочили 20 пъти, а държавната организация Росхидромет, посочи, че равнищата са нараснали от 4 до 16 пъти.

Причината е изпробването на дребен течен нуклеарен реактор в секретния полигон Ньонокс на съветския ВМФ в Архангелска област. Загинали са петима чиновници на държавната корпорация " Росатом ". Още трима получиха изгаряния с друга степен пострадвания. Ракетният тест се правил на морска платформа.

От корпорацията описаха за изданието " Взгляд ", че нещастието се е разиграла по време на инженерно-технически работи с изотопни източници на зареждане за течен мотор. Изпитанията се провели на морска платформа. " След края на тестванията е станало възпламеняване на ракетното гориво с последвала експлозия ", разкриха от " Росатом ".

Двудневното закъснение на известието за жертвите се дължало на обстоятелството, че гърмежът е изхвърлил в морето няколко чиновници на " Росатом ", които е трябвало да бъдат открити живи или мъртви. Всички починали са работили с радиоизотопен източник на зареждане. Неговата специфичност е в това, че вместо верижна реакция, както при нуклеарните реактори, радиоактивното гориво при нагряване изцяло се разпада по натурален път и не представлявал радиационна опасност.

Руски медии твърдяха, че случаят е обвързван с експериментиране на нови ракети и оръжия. Това обаче си остават единствено догатки, твърди " Взгляд ". Изданието цитира специалиста Василий Кашин от Центъра АСТ, който удостовери, че наличието на експерти от " Росатом " може да е обвързвано с потреблението на иновационен радиоизотопен източник на сила в ракетния мотор с течно гориво. " Служители на " Росатом " може да са се занимавали с неговото монтиране и обслужване ", разясни Кашин. По думите му радиоизотопният източник зарежда с сила не самия мотор, а някои негови блокове и системи. Сега сходни технологии се ползват в галактическата сфера, където е значима автономността на източниците на зареждане, а също дребният им размер. " Такива източници на зареждане са способни да работят дълги години ", разясни специалистът, който не изключи, че подобен източник на сила може да е бил включен и в някое оръжие.

Русия опроверга изказванията на Запад, че е била тествана по-специално ракетата " Буревестник ". При нея се употребява мотор с твърдо гориво, а при случая става дума за мотор с течно гориво.

Доналд Тръмп съобщи, че Вашингтон е получил доста информация от повредата в региона на Архангелск, при която се взриви реактивен мотор на ракета, оповестява ТАСС. " Съединени американски щати схванаха доста след детонацията в Русия. Имаме сходни, въпреки и по-напреднали технологии ", написа той в туитър.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР