Русия показва танкове от съветско време в 77-ия парад, отбелязващ

...
Русия показва танкове от съветско време в 77-ия парад, отбелязващ
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Русия демонстрира танкове от руско време в 77-ия церемониал, отбелязващ годишнината от борбата за Москва по време на Втората международна война. По времето на Съюз на съветските социалистически републики парадът на 7 ноември е празник, с който се празнува октомврийската гражданска война

44.5 милиарда лева разноски утвърдиха депутатите в пленарната зала на първо четене на бюджет 2019 в сряда. Оспорваният закон за бюджета на Националната здравна каса за 2019 година мина на първо четене в Народното събрание, само че с обещанието на ръководещите, че ще премислят и преправят част от най-критикуваните текстове преди второто четене. Става дума за промени в редица други закони, с които се задължават лечебните заведения да се прелицензират през идната година, вкарва се ограничаване да не се заплаща на болничното заведение за работа на доктор, който не е на главен трудов контракт с нея, разрешава се на НЗОК да трансферира заплащания от едно перо в друго и така нататък

Със 7 на 5 гласа Конституционният съд отхвърли настояването на Българска социалистическа партия да се анулира решението за премахване на Валери Жаблянов (БСП) от поста на зам.-председател на Народно заседание. Отстраняването на Жаблянов през февруари беше аргументирано с това, че е увредил престижа на Народното събрание с изявлението си, че " Народният съд е належащо и неизбежно правораздаване ".

От началото на седмицата митингът на майките на деца с увреждания с искане за оставката на Валери Симеонов продължава и тук-там мина и в автошествие

Фотограф: Георги Кожухаров До 31 декември 2018 година комисия, основана от министъра на правораздаването, би трябвало да предложи трима български претенденти за европейски прокурор, а до 15 януари министър Цачева би трябвало да внесе предлагането за утвърждение в кабинета. Комисията е седемчленна и в нея ще влизат зам.-министър на правораздаването, по двама членове на съдийската и прокурорската гилдия към Висш съдебен съвет, шефът на Националния институт на правораздаването и учител по право от СУ.

Свят

Европа не съумя да приготви в точния момент защитни ограничения на американските наказания против Иран. Те влязоха в действие на 5 ноември и покриват износа на нефт и енергийния бранш, корабостроенето и корабоплаването, както и финансовите транзакции с Иран. Всеки, който търгува с ирански нефт или прави транзакции през засегнатите ирански банки, може да загуби достъп до американския пазар и финансова система. Обсъжданият европейски механизъм за търговия с Иран не е подготвен, а заобикалянето на глобите евентуално може да стартира от началото на 2019 година

Има огромен риск Полша да напусне Европейски Съюз, предизвести Доналд Туск. " Това е изключително сериозен въпрос, трагично сериозен въпрос. Бих желал хората, които са поели по този път, да дойдат на себе си ", съобщи във Варшава ръководителят на Европейския съвет. Според него това може да се случи поради процесите, задействани от напрежението сред Брюксел и Варшава във връзка с върховенството на закона.

Кубинският президент Мигел Диас-Канел направи държавно посещаване в Северна Корея. Двете страни поддържат дългогодишни другарски връзки. Куба упорства за анулация на глобите против Северна Корея

[Reuters]

Макрон прикани за " същинска европейска войска ", с цел да може Европейски Съюз да се пази независимо от Русия, Китай " и даже Съединени американски щати ". Според френския президент жертвата на решението на Съединени американски щати да се отдръпват от контракта с Русия за неразпространението на нуклеарни ракети със междинен и дребен обхват е точно Европа. Европейската комисия съобщи, че поддържа по принцип визията на Макрон.

Икономика

Превозът на артикули с висок фискален риск ще се заявява най-малко седмица авансово пред Национална агенция за приходите. Това плануват промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които са оповестени за публично разискване. Мярката се отнася до всеки търговец или производител, който транспортира малко по-големи количества от така наречен чувствителни артикули, които са да вземем за пример храни и горива. Друга смяна стяга контрола във връзка с наложително доказване на пазарните условия и цени при покупко-продажби сред свързани лица.

Данъкът върху колите ще зависи от екологичната категория. Въпреки съпротивата от страна на опозицията екологичният съставен елемент във формулата за пресмятане на налога върху колите беше признат на второ четене от Народното събрание със 107 гласа за и 74 срещу. В резултат данъкът за най-старите коли може да се усили с до 30%, а за най-новите - да се намали.

Най-рано в края на 2019 година ще бъде ясно дали ще стартира строителството на АЕЦ " Белене ". Това е най-краткият период за избор на вложители в плана съгласно утвърдената от държавното управление процедура за реализацията на нуклеарната централа. Предложената от министъра на енергетиката Теменужка Петкова рамка ще бъде прегледана и от Народното събрание, преди да бъде разгласен състезанието. В документа, който Петкова трябваше да изготви до края на октомври, още веднъж е записано, че планът би трябвало да се реализира на пазарен принцип и без държавни гаранции.

Бизнес

Създателят на транспортната компания " Дискордиа " Христо Христов възнамерява вложения в размер на 350 млн. лева през идващите пет години. Те ще разрешат броят на камионите на компанията да се усили от 535 все още на 1380 в края на 2022 година Целта е превозвачът да стане водач в Източна Европа

К омисията за защита на конкуренцията (КЗК) за следващ път ще ревизира пазара на горива, като ще прави още веднъж секторен разбор на производството и продажбите на бензин и дизел. Антимонополният орган заяви, че се е самосезирал " след серия изявления в медиите за навсякъде увеличение на цената на автомобилните горива за крайни консуматори в редица градове на България ". Инициативата на Комисия за защита на конкуренцията е следващата в областта на цените на горивата, само че все още антимонополният орган не може да се похвали с особени триумфи.

Софийският областен съд спря достъпа до 40 уеб страницата, които дават капиталови услуги в България, без да имат право на това. Решението е по искане на Комисията за финансов контрол, която разгласи и предизвести за уеб страниците в края на октомври. Разпореждането е оповестено в петък, като доставчиците са имали 24 часа да преустановят достъпа до интернет страниците. Проверка на " Капитал " обаче сподели, че към множеството уеб сайтове има достъп. Сделки и планове

Германската Volkswagen Group възнамерява да построи нов цех за дъщерната си компания Skoda отвън Чехия, като е допустимо той да се намира в България или Турция. Информацията е на немското бизнес издание Handelsblatt, като съгласно изданието инвестицията се прави оценка на 1 милиарда евро, а решението къде да бъде издигнат новият цех може да бъде взето още идната седмица. До момента се смяташе, че производството на Skoda в Чехия ще бъде разширено.

Миналата година е била една от най-силните за металургичната промишленост в България, като общата създадена продукция е била 9.6 милиарда лева 2017-а е била рекордна година и за няколко предприятия като " Аурубис България " и " София Мед ", които са достигнали най-високото произвеждане в историята си. Нова стратегия за 260 млн. лева, която ще бъде изпълнена през идващите четири години, разгласи и медодобивният цех в Пирдоп.

" Сименс България " откри във Варна собствен инженерен центъ р, който ще обслужва автомобилната промишленост. В него ще се създават и внедряват системи за индустриална автоматизация, ръководство и визуализация на индустриалните процеси в заводите на някои от най-големите автопроизводители в света, оповестиха от компанията. Страната е определена като място за новия хъб при сериозна конкуренция със прилежащи страни.

Най-големият онлайн търговец в света - Amazon, се готви да построи втората си централа в Северна Вирджиния. Това настояват източници на The Washington Post. Новият комплекс ще носи името HQ2, ще коства минимум 5 милиарда $ и ще сътвори близо 50 хиляди работни места. Компанията на Джеф Безос наближава крайния период, който си беше сложила, с цел да вземе решение къде тъкмо да се намира тя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР