Русия поема контрола над най-голямото петролно находище в Ирак от

...
Русия поема контрола над най-голямото петролно находище в Ирак от
Коментари Харесай

Лукойл“ поема контрола над гигантско петролно находище

Русия поема контрола над най-голямото петролно находище в Ирак от 20 години насам.

Предварителните оценки допускат, че петролното поле " Ериду " в Ирак съдържа сред 7-10 милиарда барела запаси. Високопоставени източници от съветската петролна промишленост, с които OilPrice.com беседва извънредно предходната седмица, споделиха, че същинската цифра може да е с 50% повече.

И при двата случая находището " Ериду " - част от региона за изследване и развиване на " Блок 10 " на Ирак -

е най-голямото петролно находище в Ирак през последните 20 години

и Русия желае да управлява всичко, дружно с основния си геополитически съдружник Китай.

Това подхожда с задачата на Москва и Пекин да държат Запада отвън енергийните покупко-продажби в Ирак, с цел да задържат Багдад по-близо до новата ос Иран-Саудитска Арабия и да " прекратят (западната) надмощие в Близкия изток, (която) ще стане решаваща глава в окончателната крах на Запада ", написа OilPrice.com.

Миналата седмица Министерството на петрола на Ирак утвърди " Инпекс " - най-голямата петролна компания на основния съдружник на Съединени американски щати - Япония - да продаде на " Лукойл " своя дял от 40% в региона на " Блок 10 ", който съдържа голямото изобретение на " Ериду ".

С това решение пътят на съветската компания остава свободен да поеме цялостен надзор над цялата богата на нефт област.

Припомняме, че " Лукойл " притежаваше 60% от целия " Блок 10 ", а останалата част се държеше от японската компания. През март Държавната иракска петролна компания Dhi Qar (DQOC) публично утвърди създаването на запасите на " Блок 10 ", в това число за цялото находище " Ериду ".

" Блок 10 " се намира в югоизточната част на Ирак, почти на 120 км западно от основния маршрут за експорт на нефт от Басра и навръх юг от големите нефтени полета в и към Насирия. Договорът за " Блок 10 ", предоставен на " Лукойл " и " Инпекс " през 2012 година в четвъртия лицензионен кръг на Ирак, дава релативно високо заплащане за барел от 5,99 щатски $, макар че в този миг голямото находище " Ериду " не е било намерено.

През 2021 година, след някои предварителни проби, Министерството на петрола на Ирак съобщи, че

чака пиково произвеждане от най-малко 250 000 барела дневно (bpd) от " Ериду ".

Високопоставени съветски източници от петролната промишленост, с които OilPrice.com беседва извънредно последно седмица, имат вяра, че пиковият рандеман може да бъде с най-малко 100 000 барела дневно по-висок, според от това дали новите оценки на запасите са верни, макар че като се имат поради забавяния в развиването от 2021 година, датата, на която това ще бъде реализирано, в този момент е към края на 2029 година

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР