Русия отново кара европейските институции да се тресат. От няколко

...
Русия отново кара европейските институции да се тресат. От няколко
Коментари Харесай

Европа се тресе, никой не може да спре Путин срещу Украйна

Русия още веднъж кара европейските институции да се тресат. От няколко седмици те би трябвало да се оправят с иранския нуклеарен въпрос и са в положение да се отклонят вечно от дипломатическия път, в който американците и европейците биха желали да го запазят. Сега те би трябвало да се тревожат и за друга евентуално доста сериозна рецесия, нова офанзива или даже инвазия на Русия в Украйна, написа Изабел Ласер за френския всекидневник Le Figaro.

Рискът се смята за задоволително сериозен, по тази причина Западът е решил да посвети огромна част от силата си за образуване на " възпираща маневра ", преди да е станало прекомерно късно. Виртуална среща сред Путин и Байдън, телефонен диалог сред Макрон и Путин, G7 и европейски срещи и така нататък По-скоро предварителна защита, в сравнение с лекуване, формулата се ползва и във външната политика. Активността на институциите, която има за цел " да повлияе на сметките на Москва ", включва и проекти за нови стопански наказания, успокоителни ограничения към съдружниците, по-специално украинския президент Владимир Зеленски. А също и словесни закани, като тези от френския външен министър, който приказва за " всеобщи стратегически последствия " при положение на офанзива против целостта на Украйна.

Във Вашингтон, както и в Париж, подсилването на войските по границите на Украйна се смята за по-тревожно от това, което се случи напролет и което към този момент породи опасения от нова интервенция на съветските сили след анексирането на Крим и дестабилизацията на Донбас през 2014г. Защо? " За да има военна интервенция, са ви нужни три неща: централизация на тежка техника, проекти за инвазия и политическо решение на съветския президент ", споделя дипломатически източник. Военното сгъстяване по границите беше маркирано от западните разследващи служби. То е по-голямо, що се отнася до човешка мощ (около 150 000 войници) и съоръжение, в сравнение с през април.

През пролетта не беше по този начин, само че " проектите ", т.е. желанието, постоянно биват припомняни в близки до Кремъл медии. " Ще пуснем " Северен поток 2 " доста скоро, идната година. И тогава ще смажем Украйна ", даде обещание да вземем за пример съветската телевизионна звезда Скабеева по канал " Россия ". В продължение на няколко седмици дискурсът на съветските управляващи, медиите и мозъчните тръстове, близки до Кремъл, по отношение на украинската страна, чиято легитимност те сложиха под подозрение, се радикализира доста, стигайки до такава степен, че пренаписват историята с изобличаване на " началото на геноцида " против съветското население в източната част на страната... " Наричаме това осведомителна теренна подготовка ", продължава дипломатическият източник.

Големият въпрос за Запада е дали третият детайл, този, който би провокирал войната, а точно " политическото решение " за нахлуване на Украйна, е взето или не. На този въпрос към момента никой няма отговор. Но всички си спомнят, че Владимир Путин, който счита, че изгубването на Съюз на съветските социалистически републики е " най-голямата геополитическа злополука на ХХ век ", в никакъв случай не е преставал да желае да върне Украйна, като Беларус и Грузия, в съветското лоно.

Моментът обаче е удобен за тези, които като него знаят по какъв начин да се възползват от опциите. Изтеглянето на Съединени американски щати от Афганистан, което удостовери желанието на Съединените щати да се самозаличат в региона на Големия Близък изток, с цел да концентрират напъните си против Китай. Напускането на Ангела Меркел, тежка категория в европейската политика. Изборите във Франция, които ще монополизират Еманюел Макрон и може би ще смекчат интернационалните му реакции. Освен това насилствените офанзиви на Кремъл постоянно се провеждат през август, когато западняците са на плажа, или по време на празничния сезон - още един миг на анестезия в интернационалната политика...

Въпреки това Владимир Путин рядко предизвестява, преди да стартира военна интервенция. Предпочита да резервира детайла на изненада. Той също по този начин знае, че нахлуването в Украйна би коствало скъпо както за интернационалния му имидж, по този начин и за съветската стопанска система. Ами в случай че демонстрацията на мощ по границите на Украйна е ориентирана главно към изтръгване на съглашение в района при изискванията на Москва? От няколко седмици съветските управляващи ускоряват офанзивите против замиращия Нормандски формат, спонсориран от Франция и Германия и който би трябвало да възвърне мира в Донбас.

" Руснаците към този момент не се интересуват от Нормандския формат. Те желаят да се възползват от напускането на Ангела Меркел, с цел да убият процеса и да се върнат към руско-американски договаряния на четири очи, с цел да ръководят европейските ползи. Те слагат нови и нови условия за обновяване на полемиките, като пренаписват текстовете, с цел да накарат украинците да одобряват техните условия. Това е обструкционизъм ", споделя дипломатически източник.

Между дипломатическия развой и военната мощ Кремъл знае по какъв начин да върви на зигзаг, с цел да служи на своите ползи. " Русия би трябвало да убеди западните страни в неизбежността на една инвазия, в случай че Западът и Украйна не се съгласят с съветските оферти ", написа Денис Колесник, професор в Националната консерватория за изкуства и занаяти. По отношение на Украйна алената линия на Владимир Путин постоянно е била влизането в НАТО и Европейския съюз. Потвърждавайки неотдавна на всеослушание атлантическото и европейско предопределение на своята страна, украинският президент Владимир Зеленски още веднъж се сблъска с нея. Неговите покупки на въоръжени дронове от Турция също рискуват, съгласно Москва, да нарушат статуквото в Донбас, удобно за Кремъл.

Като внушава индиректно на Запада, че може да нахлуе в Украйна, Владимир Путин без подозрение се стреми да го убеди да схване статут на неутралитет по отношение на нея, което би й попречило да се причисли към Алианса и Европа и би я сложило в една " сива зона ", лесна за ръководство. Владимир Путин приканва за " незабавни " договаряния с НАТО и Съединените щати, с цел да се изключи всяко бъдещо разширение на Алианса с включване на страни от някогашния Съюз на съветските социалистически републики, като се стартира с Украйна. Той връчи на Съединените щати лист с правни гаранции, нужни за сигурността на Русия. Това е диалог, който той към този момент имаше във Форт Брегансон с Еманюел Макрон през август 2019 година

Независимо дали ще подреди на армията си да нападна още веднъж Украйна или не, Владимир Путин към този момент завоюва точки в това ново опълчване на границата. Той получи удостоверение, че Западът не е подготвен да се бие за Украйна, защото заплаши Кремъл с " невиждани " стопански наказания, даде обещание " доста висока цена " на Русия при положение на офанзива, и също отхвърли всевъзможен боен отговор. За разлика от Русия, която в никакъв случай не пуска съдружниците си, Западът още веднъж се обрисува, след Афганистан, като обезсърчителен сътрудник. Преди всичко обаче вероятността за интеграция на Украйна в НАТО, която към този момент провокира опозиция в границите на Алианса, се придвижи с още една крачка напред. Както сподели един дипломатически източник: " Ако Путин не желае да нападна Украйна, нашата маневра за въздържане може да сработи. Но в случай че той реши, че е от жизненоважен интерес за Русия да я върне в лоното на Москва, тогава нищо не може да се направи... "

Предупредените да си вземат записка!
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР