Русия отбелязва изключително успешна година в българо-руските отношения. От много

...
Русия отбелязва изключително успешна година в българо-руските отношения. От много
Коментари Харесай

База на НАТО на българския бряг няма да е приятно за Русия

„ Русия отбелязва извънредно сполучлива година в българо-руските връзки. От доста години насам за първи път в страната поредно посетиха българският президент Румен Радев и министър председателят Бойко Борисов. “ Това съобщи съветският дипломат Н. Пр. Анатолий Макаров по време на годишната си конференция в София пред български медии в Деня на Руската Конституция – 12 декември.

Дипломатът означи като доста сполучливи извършените срещи на високо равнище сред първите мъже на Русия и България. Към тях той добави и извършеното през октомври в Москва взаимно съвещание с присъединяване на енергийния министър Теменужка Петкова, както и взаимните празнувания през цялата година във връзка 140-годишнината от Руско-турската освободителна война, които са посочили нескрито топлите връзки сред двата народа.

Освен интересуващите всички тематика – от кое място ще мине тръбата на „ Турски поток “ – България или Гърция, посланикът разяснява доста от горещите тематики на деня. Н.Пр. господин Макаров изрази откровеното си отвращение от стрелбата против мирни хора на коледния базар в Страсбург във вторник вечерта. Той уточни, че всички дружно би трябвало да се борим против тероризма и назова случилото се неприемливо и закононарушение.

По мотив ескалиращото напрежение в Черно море след спора сред Украйна и Русия, дипломатът бе безапелационен, че напрежението е единствено сред политиците, само че не и сред съветския и украинския народ, които постоянно са били приятелски. На въпрос по какъв начин ще реагира Русия и ще счита ли за неприятелски акт против нея, в случай че на българска територия – Варна или Бургас бъде основана база на НАТО или пък България взе участие със свои кораби в акция на Алианса в Черно море, той акцентира, че „ това ще е решение на вашата страна, не на моята “. Посланик Макаров се прекръсти и сподели: „ Боже Господи, нека не се постанова в никакъв случай да има такива дейности! “. И добави: „ И Бойко Борисов, и Румен Радев са казвали, че желаят Черно море да бъде свободно от военни кораби, в него да пътуват туристи и да се употребява за мирни цели, да няма никакви провокации от трети страни. “ Г-н Макаров посочи, че не знае към този момент да има сходни диалози.

Запитан обаче в случай че това в действителност се случи и база на НАТО въпреки всичко бъде издигната на българска територия, каква ще бъде реакцията на Русия, той отговори: „ Това е ваше право. Но това по никакъв начин няма да бъде прелестно за нашите връзки. Ако обаче на вашия бряг бъдат ситуирани и ракети с друг обхват на деяние, мисля че по никакъв начин няма да бъдем радостни от това. И несъмнено не мислите, че Русия не може да се опълчи на това? “

За опитите за демонизацията на Русия и нейния президент Владимир Путин посланикът бе безапелационен: „ Днес търсят присъединяване на Русия на всички места. И несъмнено каквото и да се случи по света има едни провинен – Русия и президентът й. Да, Западът ни демонизира за всичко, само че елементарните хора към този момент не имат вяра на сходни измислици. “

На въпрос на „ Труд “ по какъв начин ще разяснява изказването, че във Франция се проверява възможна съветска диря в митингите на жълтите жилетки, той с усмивка отговори, че несъмнено това е несериозно, само че популярност Богу, към този момент не е чул Русия да се е намесила в митингите, които стават и в България. И това най-малко било добра вест.

Анатолий Макаров изрази същинската си признателност към българите, които към този момент не са се поддали на сходни подправени вести, които се популяризират обществено от разнообразни хора, и счита българския народ за същински другарски надъхан към Русия. „ Аз обикалям доста из България, и повярвайте, не чух някой, който да не изпитва същинско приятелско отношение към нас. Та ние всеки месец имаме културни мероприятия в България, гостуват нашите най-хубави реализатори в балета, музиката, организират се дни на Москва в София, Варна и на всички места тези събития са посещавани доста “, означи той. „ Зная, че вие сте другари на Русия, само че сте и под контрола на Брюксел и Вашингтон “, натърти още господин Макаров.

На въпрос на „ Труд “ има ли съответни дейности в образуване на бъдещо посещаване на Владимир Путин в България след отправените към този момент предложения от президента Радев, той изясни, че такива дейности се организират по дипломатически канали и по линия на външните работи. „ За в този момент такива дейности не зная да има “, прям бе той. И добави, че президентът Путин не би пристигнал просто да помаха и да се разноски, а в случай че има съответни договорености сред двете страни. И уточни такива като вероятно разкриване на прекосяване на тръбата на „ Турски поток “, или пък към вест, обвързвана с решение за „ АЕЦ „ Белене “. „ Личната ми цел е се развиват нашите връзки и изключително да се случат енергийните планове, само че с цел да пристигна Владимир Путин тук, би трябвало да има крачка напред и съм подготвен да работя за това “, съобщи посланикът.

Друг въпрос, по който „ Труд “ зададе въпрос, бе за спора сред Украйна и Русия и по-специално по едно, меко казано, необичайно изказване в Украинския парламент на народен представител, че „ Кримският мост би трябвало да бъде взривен “. Н. Пр. Анатолий Макаров изрази страдание, за „ провокациите “ от страна на Киев и уточни, че е чул и друго изказване – че „ Путин би трябвало да бъде погубен “. Според дипломата сходни „ вести “ не оказват помощ да разрешаване на спора там, а „ Порошенко за в този момент се употребява с много малко утвърждение и е на път да изгуби бъдещите избори в края на март там “. Макаров посочи, че „ в случай че военното състояние бъде удължено, то изборите ще бъдат отсрочени “.

В края на конференцията си съветският дипломат изрази вяра, че 2019 година ще бъде по-добра за българо-руските връзки, че ще има положителни вести, освен за нашия район, само че и за света. „ По време на международното състезание по футбол в Русия през лятото светът разбра, че мечки не вървят по улиците на Москва и другите градове, и никой в Русия не яде хора “, с усмивка добави дипломат Макаров.

И заяви „ добра вест “ – в четвъртък, 13 октомври, му следва среща с основния проектант на София Здравко Здравков. Темата е за слагане на бюст-паметник на граф. Николай Игнатиев, генералът посланик, изиграл голяма роля за подписването на Санстефанския кротичък контракт сред Русия и Османската империя на 3 март 1878 година Неотдавна ненадейно е открит в архивите документ от 1903 година, в който е подписано решение на Общинския съвет на София за слагане на подобен паметник. Догодина ще се празнуват и 140 години от установяването на дипломатическите връзки сред Русия и България.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР