Русия никога не е заплашвала Украйна с ядрено оръжие, заяви

...
Русия никога не е заплашвала Украйна с ядрено оръжие, заяви
Коментари Харесай

Константин Воронцов: Русия не е заплашвала Украйна с ядрено оръжие и няма да го направи

Русия в никакъв случай не е заплашвала Украйна с нуклеарно оръжие, съобщи представител на съветското Министерство на външните работи Константин Воронцов по време на съвещание на комисия на Общото заседание на Организация на обединените нации, написа ТАСС, представена от Инвестор.бг.

" Русия не е заплашвала Украйна с нуклеарно оръжие и няма да го направи ", сподели той и добави, че в Москва обаче са обезпокоени по отношение на заявки на Киев за смяна на безядрения статут на Украйна, както и от апели за предпазен нуклеарен удар на НАТО против Русия.

В Русия използваха неточност в превода на коментар на украинския президент Володимир Зеленски пред австралийски мозъчен концерн, който прикани за превантивни дейности против Русия, с цел да не бъде позволена ядрена катастрофа. По-късно пред Военновъздушни сили той изясни, че е имал поради налагането на наказания против Москва превантивно, а не след евентуален удар.

Действително Москва непосредствено и публично не е коментирала, че може да прибегне до потребление на нуклеарно оръжие в спора в Украйна. При анексирането на четирите окупирани украински територии обаче съветският президент Владимир Путин съобщи, че нахлуване против анексираните територии ще бъдат обсъждани като набези против Русия. " Ние ще защитим нашата земя с всички сили и средства, с които разполагаме, и ще създадем всичко, с цел да осигурим безвреден живот на нашите хора ", сподели съветският държавен глава и изказването беше прегледано като косвена опасност за потребление на нуклеарно оръжие. Тази опция е планувана в тактиката за национална сигурност на Русия.

Темата за нуклеарните удари и началото на Третата международна война драговолно беше коментирана и от съветския хайлайф, в това число и от някогашния президент Дмитрий Медведев, който сега е зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия. В своя канал в Telegram Медведев разяснява, че в тактиката за сигурност е планувано потреблението на нуклеарно оръжие в отговор на такава опасност или в случай че поражда опасност за съществуването на Русия при потребление на стандартно оръжие.

" Освен това ще създадем всичко допустимо да не допуснем появяването на нуклеарно оръжие във враждебни съседи - да вземем за пример в нацистка Украйна, която сега се ръководи директно от НАТО ", написа Медведев.

Анализаторите започнаха да се питат какъв може да бъде отговорът на Запада, в това число и в случай че се употребява тактическо нуклеарно оръжие, лимитирано на територията на Украйна. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция, която е нуклеарна мощ, няма да отговори с нуклеарен удар, само че ще направи всичко допустимо да избегне такова развиване на нещата.

В Съединени американски щати обаче бяха безапелационни, че потреблението на каквото и да е нуклеарно оръжие ще провокира отговорът на Вашингтон против Русия.

В своето изказване Воронцов разяснява още, че не Русия, а Украйна и Съединени американски щати нарушават Меморандума от Будапеща, след който Киев предава своето нуклеарно оръжие, останало като завещание от Съюз на съветските социалистически републики, в подмяна на гаранции за своята сигурност и интегритет. Договорът беше подписан през 1994 година сред водачите на Украйна, Русия, Съединени американски щати и Англия.

Москва упреква Украйна, че кандидатствайки за участие в НАТО, тя нарушава уговорките си по този Меморандум. " Киев намерено насърчава национализма, освен това в неговата радикална форма ", разяснява още съветският посланик.

" По Меморандума Русия удостоверява във връзка с Украйна своите отговорности да не употребява нуклеарно оръжие и да не заплашва да бъде употребявано против неядрени страни ", сподели Воронцов.

Украйна подаде официалната си молба за участие в НАТО, откакто Путин подписа договорите за анексиране на четирите провинции - Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска, употребявайки като претекст провеждането на псевдореферендуми. Резултатите от това допитване, извършено без ясни правила и по време на водени дейни военни дейности, не се признават от международната общественост.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР