Русия не иска война, това беше абсолютно ясно заявено и

...
Русия не иска война, това беше абсолютно ясно заявено и
Коментари Харесай

Митрофанова: Русия не иска война. Всяка пушка може или сама да гръмне, или някой да натисне копчето |

Русия не желае война, това беше безусловно ясно декларирано и на равнище президент, и от министъра на външните работи. Въпросът въобще не е в Украйна в действителност. Както знаете, става въпрос за груповата сигурност и за гаранциите за сигурността по отношение на това, че НАТО се придвижи на изток директно до нашите граници. Това е обвързвано с обстоятелството, че Украйна се напомпва с летално оръжие и, както разбирате, всяка пушка, която се зарежда може или сама да гръмне, или някой да натисне копчето.

Така обрисува обстановката сред Русия, Украйна и НАТО съветският дипломат у нас Елеонора Митрофанова в ефира на Българска национална телевизия. 

Тя изрази вяра, че дипломатическите старания могат да доведат до спокойно решение на спора сред двете страни.

Митрофанова подсети за провеждащите се военни учения, като означи, че това се случва " някъде на 150 километра от границата ".

" Това е Западният боен окръг, тези учения са провеждани и преди една година, и преди две години. В тези учения няма безусловно нищо ново. Просто те се организират по това време тъй като ние се тормозим от експанзия от страна на Украйна и от страна на НАТО ", уточни тя на въпрос за скупчването на войски. 

По думите й това е " превантивно предизвестие, че нападателните дейности ще получат съответния отпор ".

За изявление на президента Владимир Путин след срещата си с френския си сътрудник Еманюел Макрон, че Русия е нуклеарна страна, Митрофанова сподели:

" Ако сте гледали изявлението на президента, там имаше избран пролог преди този момент изказване - ние сме нуклеарна страна - това е реалност. Владимир Владимирович подсети, че в доктриналните документи на Украйна става въпрос Крим да бъде върнат на Украйна включително по боен метод. По боен метод! Какво ни остава да вършим, в случай че от тази страна се намира НАТО и НАТО напълно оказва помощ на Украйна? Ще ни се наложи да се пазиме, нали. И просто Владимир Владимирович подсети, че Русия е нуклеарна страна и просто не може по този начин да се постъпва с нея. Това е оръжие със сдържащо влияние, всички разбираме това. "

Може ли Украйна да бъде самостоятелна и по какъв метод?

Руският посланик заяви, че неутралният статут на Украйна е закрепен в украинското законодателство. Според Митрофанова в този момент е време на безпорядък, когато никой нищо не съблюдава и счита, че международният ред, построен върху правила, се натрапва със мощ - и в съзнанието на политическия хайлайф, и в съзнанието на хората, че ще се прави това, което сега е преференциално.

" Точно това е формулата, против която безусловно изрично се изправяме и считаме, че единствено интернационалното право, в случай че нещо в него е остаряло, би трябвало да се промени съгласно съответните процедури, само че единствено интернационалното право съставлява гаранция за интернационалните връзки ", безапелационна бе тя. 

Доставките на газ

Митрофанова съобщи, че откогато са почнали доставките на газ към Европа, не имало нито едно нарушение на контракт от страна на Русия, макар че от време на време връзките са били сложни. По думите й просто тогава не са се размахвали наказания, както в този момент. Единствено през 2009 година, когато Украйна спря доставките на синьо гориво за България, макар че тръбата беше цялостна, е било поради противоречие с цените. Иначе Русия постоянно е била един сигурен снабдител на сила.

Според посланика съветското общество не е единомислещо по доста въпроси за обстановката през днешния ден.

" И чуваме някои политици изцяло изрично да декларират, че не разбираме за какво ние, откакто сме в подобен спор с Украйна, в толкоз напрегната обстановка, към момента им доставяме газ, търгуваме с тях, доставяме им някаква продукция и по този начин нататък - това би трябвало да бъде спряно. Смятам, да не дава Господ, че до това няма да се стигне, тъй като доставянето на газ в такива размери в Европа, с изключение на другото, е и обществена отговорност. Прекрасно го разбираме това ", сподели още Елеонора Митрофанова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР