Русия настоява за тайно вместо явно гласуване в Общото събрание

...
Русия настоява за тайно вместо явно гласуване в Общото събрание
Коментари Харесай

Русия настоява за тайно гласуване в Общото събрание на ООН по резолюцията срещу незаконната анексия на части от Украйна

Русия упорства за скрито вместо очевидно гласоподаване в Общото заседание на Организация на обединените нации, където идната седмица ще се преглежда проекторезолюция против съветската анексия на части от Украйна, съобщи Ройтерс.

Подготвеният от западни страни план за резолюция жигосва " противозаконните така наречен референдуми " на Русия и " опита за противозаконна анексия " на четирите украински области Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска.

В писмо на съветския непрекъснат представител в Организация на обединените нации Василий Небензя до страните членки на Организация на обединените нации, с което Ройтерс разполага, се споделя: " Това е очевидно политизирано и провокативно развиване, целящо да задълбочи разделянето в Общото заседание и още повече да раздалечи неговите членове ". Небензя твърди, че е неотложно да има скрито гласоподаване, тъй като лобирането на Запада значи, че " може би ще бъде доста мъчно, в случай че позициите се показват обществено ".

Дипломати изясняват, че евентуално Общото заседание ще би трябвало да гласоподава обществено за това дали вотът по проекторезолюцията да бъде скришен. Миналата седмица Русия наложи несъгласие на сходна проекторезолюция в 15-членния Съвет за сигурност към Организация на обединените нации.

" Ако интернационалната общественост не реагира, ще се появят изказвания, че никой не обръща внимание и че това в този момент е " карт бланш " за други страни да създадат същото и да получат самопризнание за стореното от Русия ", сподели през вчерашния ден посланикът на Европейски Съюз в Организация на обединените нации Олоф Ског. Той добави, че Европейски Съюз организира необятни съвещания страните членки на Организация на обединените нации преди гласуването на проекторезолюцията, което евентуално ще е в сряда.

Развитието на събитията в този момент прилича случилото се през 2014 година, когато Русия анексира Крим. Тогава Русия наложи несъгласие на проекторезолюция, която осъждаше референдума в Крим и приканваше интернационалната общественост да не го признава. После обаче Общото заседание разгласи референдума за недействителен със 100 гласа " за ", 11 " срещу " и 58 " въздържал се ", като 24 страни не участваха в гласуването, напомни Ройтерс.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР