Русия може да засили борбата за превземане на Купянск, Харковска

...
Русия може да засили борбата за превземане на Купянск, Харковска
Коментари Харесай

ISW: Русия засилва борбата за превземане на Купянск

Русия може да ускори битката за завладяване на Купянск, Харковска област, през идващите седмици и да разполага със сили в региона. Руските сили наподобява се радват  на удобни условия с желанието да създадат териториални придобивки в региони , които са по-оперативно значими от други региони, които съветските сили сега се пробват да завладяват. Украински публични лица обявиха, че съветските сили имат за цел да завладяват Купянск и Борова (35 км западно от Сватово) през зимата на 2024 година

Руското завладяване на тези градове евентуално ще принуди украинските сили да изоставен източния бряг на река Оскил в Харковска област и ще сътвори условия за бъдещи съветски настъпателни интервенции по линията Купянск-Сватове-Креминна. Темпото на съветските интервенции в посока Купянск и очевидната настройка на съветските сили в окупираните Луганска и Харковска области като цяло не демонстрират идно съветско настъпателно изпитание по цялата линия Купянск-Лиман (Харков-Луганск-североизточна област Донецка област), сходно към несполучливото съветско настъпателно изпитание в североизточна Украйна през зимата-пролетта на 2023 година

Руските войски  евентуално не са натрупали задоволително сили в Белгородска област, с цел да поддържат стартирането на широкомащабни настъпателни интервенции на други места в северната или североизточната област Харков все още на писане на това издание.

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW).
 ISW: Сражения и минимални съветски триумфи край Бахмут и Авдеевка
ISW: Сражения и минимални съветски триумфи край Бахмут и Авдеевка

Киев стремително усилва производството на военна продукция

Украински публични лица не са съобщили обществено за ненадейно струпване на съветски сили в посока Купянск , което да демонстрира, че следва широкомащабна атака за придвижване към река Оскил. Изглежда, че съветските сили последователно са възстановили единици, мощно влошени по време на украинската контранастъпление през септември 2022 година и несполучливата атака на Русия през зимата-пролетта на 2023 година

Руските сили, настоящи в посока Купянск, наподобява към момента не са заели забележителна мощ в актуалните настъпателни интервенции в региона и по този метод са съумели да устоят локализирани наземни офанзиви, без да понесат загуби, сходни на тези, които съветските сили претърпяха в интервенциите към Авдeевка и в южна Украйна.

Британското издание Telegraph заяви на 4 януари, че неизяснен източник, непосредствен до украинската войска, е декларирал, че съветските сили може да проведат наземна атака още на 15 януари.

Говорителят на командването на украинските сухопътни сили подполковник Володимир Фитьо отговори на публикацията на Telegraph на 5 януари и съобщи, че украинските военни не са забелязали смяна в състава на съветските сили в Харковска област или в Русия, граничеща с Харковска област, и че съветските сили не престават настъпателни интервенции покрай Синковка за завладяване на Купянск.

Ръководителят на украинската Харковска област Олег Синегубов също отговори на Telegraph, отбелязвайки, че съветските сили не се концентрират в Харковска област в подготовка за атака и че интензивността на съветските офанзиви в посока Купянск е намаляла през последните три дни заради неприятното метеорологични условия. Синегубов означи, че съветските сили употребяват по-бавния ритъм на интервенции, породен от неприятните метеорологични условия, с цел да разположат подкрепления на фронтовата линия и да образоват и координират елементи.

Коментарите на Фитьо и Синегубов са в сходство с оценката на ISW, че съветските войски могат да засилят настъпателните си дейности, само че не и да стартират пълномащабна настъпателна интервенция, със съществуващата формация на силите в купянското направление. Руските сили може да са направили последователно струпване на сили, откогато украински публични лица оповестиха, че съветската войска е концентрирала над 100 000 души личен състав в посоките на Купянск и Лиман към октомври 2023 година

Съобщава се, че украинските сили са направили серия от удари с дронове и ракети против съветски цели в окупирания Крим и Краснодарски край в нощта на 4 против 5 януари. Центърът за стратегически връзки на украинските въоръжени сили (StratCom) съобщи на 5 януари, че украинските сили са блъснали съветски муниции хранилища покрай Первомайске (82 км северно от Симферопол) в окупирания Крим.
 Кремъл: Свалихме 36 дрона над Крим и 10 балистични ракети над Белгород
Кремъл: Свалихме 36 дрона над Крим и 10 балистични ракети над Белгород

Москва заключи резултатите

Руското министерство на защитата (МО) твърди, че съветските сили са свалили 36 украински дрона над Крим, един дрон в Краснодарски край и украинска ракета " Нептун " в северозападната част на Черно море.

Окупационният началник на Саки Александър Овдиенко съобщи, че съветските сили сполучливо са отблъснали огромна украинска офанзива с дрон по крайбрежието на Саки-Евпатория вечерта на 4 януари.

Руски блогъри настояват, че украински дронове и ракети са ориентирани към Евпатория, съветското летище в Саки, моста през Керченския пролив и Новоросийск в Краснодарския край.

ISW не е следило образно удостоверение за украински удари по съветски цели в нощта на 4 против 5 януари. Тези украински удари следват украинските удари покрай Уютне (западно от Евпатория) и Евпатория на 4 януари, които съгласно известията са блъснали най-малко един съветски команден пункт.

Украинската кримска партизанска група " Атеш " твърди, че украинските сили са блъснали съветска радарна система за противовъздушна защита и информационен център в Евпатория, виновни за координирането на интервенциите на съветската противовъздушна защита в окупирания Крим на 4 януари.

Руските сили направиха удари с безпилотни самолети Shahed 131/136 и ракетни удари против фронтови региони в Украйна през нощта на 5 януари. Украинските военновъздушни сили оповестиха, че съветските сили са изстреляли две талази от безпилотни самолети Shahed по фронтовите региони в Херсонска и Николаевска области и че украинските сили са свалили 21 от 29-те дрона.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат съобщи, че съветските сили са атакували фронтовите региони на Южна Украйна, по-специално Херсонска област , където е по-трудно за украинските сили да прихванат безпилотните самолети.

Началникът на военната администрация на Харковска област Олег Синегубов съобщи, че съветските сили са изстреляли 10 ракети С-300 по Липци, Харковска област в нощта на 4 против 5 януари.
 Германия праща нов пакет от военна помощ за Украйна
Германия праща нов пакет от военна помощ за Украйна

Подкрепа против съветската експанзия

Германия на 4 януари разгласи нов пакет от военна помощ за Украйна .

Пакетът включва 10 бойни машини на пехотата Marder, два танка за разминиране, 30 системи за разкриване на дронове, 155 мм артилерийски муниции, ракети за системите за противовъздушна защита Patriot и IRIS-T и система за противовъздушна защита Skynex.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации (СС на ООН) ще се събере на 10 януари и ще разиска докладваното потребление на севернокорейски балистични ракети в Украйна от Русия. Това вероятно  е   нарушаване на резолюциите на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации. Посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд съобщи на 4 януари, че американски чиновници ще издигнат въпроса за докладваното потребление на балистични ракети на брифинг на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за Украйна на 10 януари.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби съобщи на 4 януари, че съветските сили са изстреляли балистични ракети , добити от Северна Корея, по цели в Украйна на 30 декември 2023 година и 2 януари 2024 година

Украински публични лица обявиха на 5 януари, че съветските сили са употребявали задгранични балистични ракети при удари против Украйн а, само че украинските управляващи към момента не са разпознали страната на генезис.
 Киев: Русия удари Украйна с ракети от Северна Корея
Киев: Русия удари Украйна с ракети от Северна Корея

Това заяви помощникът на украинския президент Михайло Подоляк

Съобщава се, че през последните седмици Северна Корея е почнала да трансферира неустановен брой балистични ракети с дребен обхват на Русия.

Резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за Северна Корея категорично приканват Северна Корея да спре всички действия, свързани с балистични ракети и не разрешава на държавите-членки да изнасят и внасят оръжия към и от тази страна.

Резолюциите също не разрешават всякаква търговия, която може да способства за действия, свързани с нуклеарни, балистични ракети или оръжия за всеобщо заличаване (ОМУ).

Руският дипломат по специфични поръчения Олег Бурмистров съобщи на 15 октомври 2023 година, че Русия прецизно съблюдава интернационалните си отговорности към Северна Корея посредством Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Ръководителят на Чеченската република Рамза Кадиров направи извънредно предложение - размяната на 20 украински военнопленници против унищожаване глобите против членовете на фамилията му. Странното обществено предложение на Кадиров да договаря с украинското държавно управление за персонална полза следва знаци, че Кремъл може да взе участие в договаряния за военнопленници, с цел да компенсира известията за съветски малтретиране на украински военнопленници и да показа Русия като заинтригувана да работи в рамките на интернационалното право и правила. Предложението на Кадиров подкопава тази по-широка позиция на Кремъл. Руският блогър и член на Кремълския съвет по правата на индивида Александър " Саша " Котс разкритикува Кадиров за " изхвърляне на военнопленници като артикули за персонални цели ".
 Кадиров предлага 20 украински военнопленници против събаряне на наказания
Кадиров предлага 20 украински военнопленници против събаряне на наказания

Той направи предлагането си по време на събор на силите за сигурност в Грозни

Кадиров евентуално е преговарял с украинското държавно управление без значение от Кремъл за персонална полза, когато твърди, че е платил на украинските специфични служби за връщането на неговия спортен кон Зазу през май 2023 година

Московският трибунал подреди на Гугъл да деблокира четири канала в YouTube, принадлежащи на съветския държавен канал 5TV на 5 януари, евентуално като част от продължаващите старания за консолидиране на контрола върху съветското осведомително пространство преди президентските избори през март. Арбитражният съд в Москва удостовери предходно решение, съгласно което Гугъл би трябвало да деблокира каналите на 5TV в YouTube или да заплати санкция от 100 000 рубли (приблизително 1094 долара) за всеки ден, в който Гугъл откаже да възвърне каналите.

YouTube блокира достъпа до канали, свързани с съветски държавно финансирани медии през февруари и март 2022 година, с цел да наложи политика, която не разрешава наличие, отричащо, минимизиращо или омаловажаващо добре документирани насилствени събития, в това число войната в Украйна.

Кремъл евентуално се е опитвал да принуди Гугъл да приключи активността си в Русия посредством налагане на все по-големи санкции за неспазване на съветските закони за цензура и дискретност на данните.

Московски съд санкции Гугъл с 4,6 милиарда рубли (около 50,3 милиарда долара) на 20 декември 2023 година за отвод да се съобрази с съветските закони за цензура и да отстрани " подправена " информация за съветската война в Украйна.

Ройтерс заяви на 3 януари, че съветските санкции против Гугъл, YouTube, Meta, TikTok и Telegram наподобява са уредени, защото те към този момент не попадат като длъжници в базата данни на Руската федерална работа за правосъдни реализатори, само че повода за този пропуск е неразбираем.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР