Русия може да се опита да повлияе на резултата от

...
Русия може да се опита да повлияе на резултата от
Коментари Харесай

Швеция се готви за евентуална руска намеса на изборите през септември

Русия може да се опита да повлияе на резултата от националните избори в Швеция през септември, в случай че управляващите в Москва почувстват, че стратегическите им ползи са застрашени, предизвести шведската работа за сигурност, представена от " Ройтерс ".

Като значими за Русия въпроси, ръководителят на контраразузнаването Даниел Стенлинг уточни участието в НАТО, за което се водят диспути в Швеция, и сигурността в региона на Балтийско море. Според него и двата въпроса са значими за Русия.

" Руският шпионаж остава най-голямата опасност за Швеция ", съобщи той. " Ние виждаме, че Русия има желание да въздейства на обособени въпроси, които са от стратегическо значение. Ако тези въпроси станат централни в предизборната акция, можем да чакаме опити за съветско въздействие ", уточни Стенлинг. Той обаче отхвърли да разяснява дали неговите служби имат към този момент данни за сходни опити.

Русия, която е упреквана, че се е опитвала да повлияе на резултатите от изборите в Съединени американски щати, Франция и Германия, неведнъж отхвърли изказванията за интервенция на Запад.

Във вторник латвийското министерство на защитата сподели, че обвиняванията в пране на пари против една банка и изказванията за рушвет против шефа на централната банка може да са част от непозната акция за оказване на въздействие в изборите през октомври. Ведомството обаче не уточни съответна страна.

Според шведското контраразузнаване изборната система в страната е сложна за манипулиране, само че потреблението на подправени профили в обществените мрежи и разпространяването на погрешни вести също са канали, посредством които може да се оказва въздействие върху публичното мнение.

Премиерът Стефан Льовен, дружно с доста други негови европейски сътрудници, е изразявал безпокойствие от възможна задгранична интервенция и неотдавна Швеция сътвори организация за подсилването на " психическата защита " в шведското общество.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР