Русия изведе във високо елиптична орбита втория хидрометеорологичен спътник Арктика-М.

...
Русия изведе във високо елиптична орбита втория хидрометеорологичен спътник Арктика-М.
Коментари Харесай

„Росатом“ участва в създаването на метеорологичен спътник за наблюдение на Арктика

Русия изведе във високо елиптична орбита втория хидрометеорологичен сателит „ Арктика-М ". Бордовата система на ръководство на апарата е създадена от Московското опитно-конструкторско бюро „ Марс " (част от „ Росатом " ).

„ В момента единствено Русия разполага с метеорологични апарати, които работят във високо елиптичната орбита с надолнище към 63 градуса. Участъкът за снимане на галактически апарати от тази серия се намира на височина до 40 хиляди км от Земята, над навигационните системи GLONASS. Това е неповторим ракурс към Арктическия район, който не може да бъде получен от нито един сателит ", разяснява Дмитрий Добринин, заместник-главен конструктор в бюро „ Марс ".

Първият метеорологичен сателит „ Арктика-М " бе изстрелян на 28 февруари 2021 година Двата апарата ще се заменят взаимно поредно в работните сектори на високо елиптичните орбити, като по този метод ще правят непрестанно наблюдаване над Арктическата зона.

Работата на двата галактически апарата от серията „ Арктика-М " ще увеличи точността на прогнозите за времето с помощта на денонощния мониторинг на повърхността на Арктическия район и моретата от Северния ледовит океан. Висококачествените мултиспектрални изображения ще са от изгода за корабите по Северния морски път, авиацията и разнообразни ведомства.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР