Русия има достатъчно купувачи на петрол и газ, дори на

...
Русия има достатъчно купувачи на петрол и газ, дори на
Коментари Харесай

Сергей Лавров: Няма да убеждаваме никого да купува от нашите петрол и газ

Русия има задоволително купувачи на нефт и газ, даже на фона на западните наказания в отговор на нашествието в Украйна. Това твърди върховен чиновник на Кремъл. " Няма да убеждаваме никого да купува от нашия нефт и газ ", разяснява съветският външен министър Сергей Лавров по време на срещата с украинския си сътрудник в Турция, написа Yahoo Finance.

Изявлението идва в миг, в който Европа, която е най-големият покупател на съветска сила, обмисля спиране на доставките на газ, до момента в който войната с Украйна продължава. Около 30% от доставките на континента идват от Русия. Европа дава да се разбере, че се работи с цел да се понижи тази взаимозависимост.

Цените на петрола и на природния газ се покачиха на фона на опасенията за прекъсване на доставките от Русия. В началото на тази седмица петролът доближи най-високото равнище от 2008 година насам, а цените на газа в Европа сложиха исторически върхове.

Според Владимир Путин Русия съблюдава отговорностите по договорите за доставка в и отвън Европа. " Ние доставяме на нашите съществени купувачи. Цените се повишават, само че това не е наша виновност ", сподели той в тирада, излъчена по държавната телевизия " Россия 24 ".

Съединени американски щати не разрешиха вноса на съветски нефт и на други изкопаеми горива, което пък донесе повишаване на цените на доста артикули и услуги. Обединеното кралство последва хода на Съединени американски щати, само че отчасти, като не наложи цялостно ембарго върху вноса на газ. Други европейски не са склонни да подхващат сходни стъпки. За сметка на това обаче доста търговци и компании приключват активността си в Русия.

В момента Русия доставя природен газ в Китай и води договаряния с азиатската страна за друга огромна дълготрайна договорка за доставки през Монголия. Ако договорката бъде реализирана, ще бъде построен интерконектор, който ще понижи зависимостта на Русия от Европа във връзка с покупките на сила.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР