Русия и Украйна са преговаряли два месеца с Турция по

...
Русия и Украйна са преговаряли два месеца с Турция по
Коментари Харесай

Украйна се отметнала в последния момент от нова сделка с Русия за корабоплаването в Черно море

Русия и Украйна са преговаряли два месеца с Турция по съглашение за гарантиране на сигурността на корабоплаването в Черно море и са се договорили по текст, който е трябвало да бъде разгласен от Анкара, само че Киев ненадейно се е отдръпнал. Това оповестява " Ройтерс ", базирайки се на четирима източници, осведомени с въпроса.

Преговорите се провеждали с посредничеството на Турция след поощряване от страна на Организация на обединените нации.

През март беше реализирано съглашение " за гарантиране на сигурността на комерсиалното мореплаване в Черно море " и макар че Украйна не искаше да го подпише публично, Киев даде единодушието си турският президент Реджеп Тайип Ердоган да го разгласи на 30 март - ден преди сериозни районни избори, разкриха източниците.

" В последния миг Украйна ненадейно се отдръпна и договорката беше провалена " , изясни един от източниците.

Други трима души потвърдиха тази версия на събитията. Русия, Украйна и Турция отхвърлиха коментар.

Не е ясно за какво Киев се е отказал от съглашението.
 Геополитическата конкуренция в Черно море и ограничение на имперска Русия
Геополитическата конкуренция в Черно море и ограничение на имперска Русия

Русия основава и употребява уязвимости посредством оборване на териториалната целокупност на крайбрежните страни

През февруари украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че без нова американска военна помощ Украйна няма да може да отбрани  обхващащ западното ѝ крайбрежие покрай Румъния и България.

Разговорите по съглашението за мореплаване, за които не беше обявено до момента, дават взор върху тихата дипломация, протичаща при закрити врата, за методите да се накарат двете враждуващи страни да договарят, въпреки и към този момент единствено за комерсиалното мореплаване.

Говорителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик съобщи: " Все още се надяваме, че свободата на корабоплаването в Черно море ще надделее ".

Турция и генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш от месеци се пробват да обезпечат по-свободното корабоплаване на комерсиалните кораби през Черно море, което в някои региони е превърнато във военноморска зона, откогато Русия нахлу в Украйна през 2022 година
 Русия стреля предупредително по товарен транспортен съд в Черно море, плаващ за Украйна
Русия стреля предупредително по товарен транспортен съд в Черно море, плаващ за Украйна

След инспекция на борда, корабът е пропуснат по пътя си към Измаил, корабът е спрян евентуално югоизточно от България

Черно море е основен маршрут както за Русия, по този начин и за Украйна за доставка на насипни артикули, като зърно, торове и нефт, до международните пазари, макар че размерите на морския превоз са намалели доста след експлоадирането на войната.

В текста на съглашението се показва, че Турция " като част от посредническите си старания " се е договорила с Украйна и Русия " за о сигуряване на свободно и безвредно мореплаване на търговски кораби в Черно море " в сходство с Конвенцията от Монтрьо за режима на прекосяване през проливите.

Това съглашение от 1936 година дава на Турция надзор над Босфора и Дарданелите, както и властта да контролира преноса на военни кораби.

То подсигурява и свободното прекосяване на цивилни кораби в спокойно време и лимитира прекосяването на кораби, които не принадлежат на черноморски страни.
 Лондон: Русия счита да минира пътя на украинските кораби със зърно
Лондон: Русия счита да минира пътя на украинските кораби със зърно

Англия твърди, че разполага с благоприятни условия за разузнаване и наблюдаване на дейностите на Русия в Черно море

Съгласно договорката, съвсем оповестена на 30 март, както Москва, по този начин и Киев е трябвало да предложат гаранции за сигурност на комерсиалните кораби в Черно море, като се ангажират да не нанасят удари против тях, да ги задържат или претърсват, до момента в който те са празни или придвижват невоенни товари.

" Тези гаранции не се ползват за военни кораби и цивилни плавателни съдове, пренасящи военни артикули (с изключение на морския превоз, контрактуван от страните в границите на интернационалните мисии) ", гласи проектоспоразумението.

" Република Турция осведоми генералния секретар на Организация на обединените нации, че съглашението е реализирано и се извършва с посредничеството на Република Турция. Споразумението влиза в действие след оповестяване ", се добавя в текста. в плана.

Турция и Организация на обединените нации бяха медиатори за , подписана през юли 2022 година, която разреши безвреден експорт от Черно море на близо 33 милиона тона зърно от Украйна.

през юли 2023 година заради неодобрение, че личният ѝ експорт на храни и торове е изправен пред съществени спънки.
 Украйна желае кораби на НАТО да охраняват коридорите за експорт на зърно
Украйна желае кораби на НАТО да охраняват коридорите за експорт на зърно

Преговорите сред Киев и НАТО продължават
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР