Русия и Украйна отбелязаха 10 години от събитията на Майдана

...
Русия и Украйна отбелязаха 10 години от събитията на Майдана
Коментари Харесай

Украйна отбелязва годишнина от събитията на Майдана

Русия и Украйна означиха 10 години от събитията на Майдана в Киев. И съгласно двете страни тогава е почнала руско-украинската война. Навръх десетата годишнина украинската прокуратура разгласи, че на площада на 20 февруари 2014 година не е имало съветски снайперисти.

Според ръководителя на екипа на основния прокурор, който проверява събитията на Майдана - Алексей Донски, съветската хибридна експанзия е почнала още преди тези събития в центъра на града. Донски твърди, че доказателствата по делото за уредниците на разстрела на участниците в митингите в дните от 18 до 20 февруари през 2014 година, ще бъдат огласени по време на правосъдния развой. По думите му тези доказателства засягат връзка, както на ниво държавни ръководители, по този начин и по линия на силовите министри и шефовете на службите за сигурност на Украйна и Русия по това време.

Същевременно Донски е безапелационен, че на Киевския площад в оня миг не са стреляли съветски снайперисти.

" Ако мнозина желаят да чуят, че на Майдана по това време са се намирали съветски снайперисти и правоохранители, то няма такова нещо. Това е красива версия, която не е учредена на действителни обстоятелства. Именно украински чиновници на реда са тези, които са убивали и правили принуждение по разпореждане на украинските управляващи. Престъпленията са се правили от ръцете на украинците, само че абсолютно Руската федерация е оказала голямо въздействие при вземането на това решение и върху целия ход на събитията, последвали времето на " Революцията на достолепието ", съобщи Донски пред украинската държавна осведомителна организация УНИАН.

Според доказателствата на украинските прокурори 20 чиновници на Федералната работа за сигурност на Русия, измежду които петима генерали, неколкократно са идвали в Украйна и взаимно със чиновници на Службата за сигурност на Украйна са изготвяли осведомителни материали, които са станали мотив за незаконни дейности по-късно.

По делото са открити съответни условия за въздействието на представители на РФ върху вземането на решенията от украинските управляващи още на 30 ноември 2013 година - да не се разгонват протестиращите, а точно да се избиват, споделя проверяващият от екипа на основния прокурор.

" Когато на интернационалната сцена чуваме като опрощение за дейностите на управлението на държавата-агресор и че войната, която се води в този момент, е реакция на държавния прелом в Украйна, то ние в своето следствие ще опровергаем тези, които в действителност започнаха хибридната съветска експанзия още през ноември 2013 година И Майданът не беше нищо друго, с изключение на реакция на тази хибридна експанзия ", заяви Алексей Донски. По думите му, в случай че експанзията от 2014 година насетне се е осъществявала с присъединяване на съветски военни, то в интервала ноември 2013-а - февруари 2014-а година експанзията е била дело на украинските сили на реда по разпореждане на Виктор Янукович и неговото обграждане.

В Деня на героите на небесната стотица президентът Володимир Зеленски и брачната половинка му Олена Зеленска почетоха пред мемориала паметта на починалите по време на " Революцията на достолепието " през 2014 година - по този начин украинците назовават събитията на Майдана против властта на тогавашния президент Янукович.



Зеленски разгласява и писмено видео от събитията на Майдана и написа във Facebook: 

" Преди 10 години украинците направиха избор - избор в интерес на независимостта, демокрацията и единството с целия свят. Изборът е същият. Заедно, в единение, ще защитим страната и народа си! "

На Майдана в украинската столица се състоя и пърформанс, отдаден на десетата годишнина.

По време на представлението, с детайли на гротеска, артисти демонстрираха по какъв начин диктаторът Путин преди 10 години стартира военната агресия в Украйна и я продължава до през днешния ден.

Руската страна също отбелязва 10 години от трагичните събития и стрелбата на Майдана, като " Известия " разгласява и документални фрагменти, на които са снимани снайперисти с маски по какъв начин стрелят по хората на площада.

На 20 февруари 2014 година незнайни снайперисти откриха огън по стачкуващите и силите на реда. В резултат починаха 53-ма души ", написа " Известия, като цитира публициста Николай Стариков. По думите му в Киев тогава западните спецслужби са подхванали реализирането на държавен прелом по технология, която до този миг към този момент е била тествана в доста други страни. Според украинската страна починалите са най-малко 100 души.

Американският конгресмен, член на Палатата на представителите в Съединени американски щати - Томас Меси, обществено съобщи, че страната му е взела присъединяване в организацията на безредиците в Украйна през 2014 година, от които последва и свалянето на президента, цитира го съветската медия.



Според премиера на Украйна тогава - Николай Азаров, 3/4 от украинците са били срещу Майдана, а хората от Югоизтока са се надявали, че властта ще се разбере с пучинистите, цитира го " Известия ". Самият той е дал предписание на вътрешния министър да не бъде използвана мощ от органите на реда. По думите му, кръвопролитието е можело да бъде избегнато, в случай че Янукович е преговарял. 

Кремъл назовава събитията на площада Евромайдан и държи на позицията си, че това е бил прелом против законно определения президент на Украйна,  " принудителен прелом, спонсориран от чужбина ", който е поставил началото на репресиите против несъгласното рускоговорящо население на Източна Украйна, гражданската война в Донбас и последвалата руско-украинска война.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР