Русия и съюзниците ѝ от Организацията на договора за колективна

...
Русия и съюзниците ѝ от Организацията на договора за колективна
Коментари Харесай

Русия праща военна помощ в Казахстан, САЩ осъдиха насилието и вандалските прояви

Русия и съдружниците ѝ от Организацията на контракта за групова сигурност ще изпратят сили за запазване на мира в Казахстан. Това разгласи във " Facebook " арменският министър председател Никол Пашинян, представен от Ройтерс.
Още по темата
По думите му решението за разполагането на миротворци за стеснен интервал от време е в отговор на апела на казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев и " предвид на опасността за националната сигурност и суверенитета на Република Казахстан, провокирана в това число от външна интервенция ".

По-рано Токаев помоли за помощ ОДКС - боен съюз на Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Той не сподели какъв брой военни ще бъдат изпратени и по кое време ще дойдат те.

Протестиращи убиха през последните два дни 8 чиновници на полицията и националната армия. Първоначално ядосани от нарастването на цените на горивата, протестиращите щурмуваха здания и скандираха против предшественика на Токаев, Нурсултан Назарбев, който резервира необятни компетенции, макар че се отдръпна от поста през 2019 година след близо 3 десетилетия отпред на Казахстан.

Казахстанските въоръжени сили бяха извикани да възстановят реда и да сложат завършек на протестите, сподели Токаев. По думите му " терористични банди " се бият с паравоенните в град Алмати, съобщи ДПА.

Той заяви, че летището в най-големия град в страната, което бе окупирано от протестиращи, още веднъж е под контрола на държавното управление.

Междувременно Съединени американски щати осъдиха насилието и вандалските прояви в Казахстан. Държавният департамент прикани протестиращите и управляващите в централноазиатската страна да бъдат сдържани, съобщи Ройтерс.

Дипломатическото ведомство назова Казахстан " скъп сътрудник " и прикани всички казахстанци да почитат институциите, да съблюдават човешките права и медийните свободи.

Тази заран силите за сигурност започнаха акция на площада пред кметството в икономическата столица Алмати. Кореспондент на ТАСС оповестява за интензивна престрелка сред военни и въоръжени хора.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР