Русия и САЩ се готвят да се срещнат през следващите

...
Русия и САЩ се готвят да се срещнат през следващите
Коментари Харесай

САЩ и Русия подновяват инспекциите на ядрените си оръжия

Русия и Съединени американски щати се готвят да се срещнат през идващите седмици, с цел да обсъдят възобновяването на инспекциите на уреди за нуклеарни оръжия според Новия контракт за редуциране на стратегическите въоръжения - СТАРТ, заяви Bloomberg, цитирайки представителя на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс.  Двете страни ще възобновят в най-скоро време договарянията за инспекциите според Новия контракт за понижаване на нуклеарните оръжия START, които бяха спрени преди войната в Украйна.

Прайс съобщи, че двустранната консултативна комисия сред двете най-големи нуклеарни сили в света ще се срещне " в близко бъдеще ".През август т.г. Русия спря съдействието по контракта, като разгласи, че глобите, наложени от Вашингтон, пречат на осъществяването на уговорките по контракта.  " Изяснихме на Русия, че ограниченията, наложени вследствие на непредизвиканата война против Украйна, не пречат на съветските инспектори да правят инспекции в Съединени американски щати по новия контракт START. Така че се надяваме, че срещата е ни разреши да продължим с тези инспекции ", сподели Прайс.

Комисията, която би трябвало да се събира два пъти годишно, се срещна последно през октомври 2021 година, Точно преди Русия да стартира да разполага своите войски към границата си с Украйна.

Новият контракт START лимитира броя на стратегическите нуклеарни бойни глави, които Съединени американски щати и Русия могат да имат, както и разполагането им на наземни и подводни ракети и бомбардировачи. Ройтерс оповестява, че комисията ще се събере на съвещание в Кайро.  " Ние сме реалисти за това какво може да докара разговорът сред Съединени американски щати и Русия и какво може да реализира ", сподели Прайс. Той уточни, че Съединени американски щати са положили старания Москва и Вашингтон да продължат да си предават известия и да запазят разговора между тях макар изострянето на връзките поради войната в Украйна. 

Руският вестник " Комерсант " заяви във вторник, че обновените договаряния може да се проведат в Близкия изток. Досега срещите се организираха в Швейцария, само че Русия към този момент не я преглежда като неутрална страна.

 

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР