Русия и НАТО имат интерес да възобновяват дейността на мисиите

...
Русия и НАТО имат интерес да възобновяват дейността на мисиите
Коментари Харесай

Русия и НАТО се разбраха само да продължат да си говорят

Русия и НАТО имат интерес да възобновяват активността на задачите си в Москва и Брюксел, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конференция след съвещанието на Съвета НАТО-Русия (СРС) в Брюксел, съобщи БГНЕС.

Коментирайки дипломатическия спор сред Русия и блока, който избухна в края на предходната година, откакто НАТО едностранно лиши акредитацията на осем чиновници на съветската задача към НАТО, което накара Москва да прекрати активността на осведомителния офис на блока в съветската столица, Столтенберг съобщи, че има съвместен интерес от възобновяване на работата на тези офиси.

„ НАТО е заинтригувана от възобновяване на работата на задачата си в Москва, както и от съветското дипломатическо наличие в централата на Северноатлантическия алианс в Брюксел “, сподели той.

Това бе единствената тематика, по която бе реализирано единодушие на срещата НАТО-Русия в Брюксел, което значи, че контактите няма да се прекъсват. По всички останали въпроси двете страни в договарянията резервираха противоположни позиции.

" Днес Русия повдигна предлагането, което разгласява през декември и което има за цел да отговори на опасенията ѝ за сигурността; те включват претенции да се спре приемането на нови членове в НАТО и да се изтеглят силите от източните съдружници. Съюзниците от своя страна потвърдиха политиката на отворени порти на НАТО и правото на всяка страна да избира сама своите договорености за сигурност. Съюзниците ясно обявиха, че няма да се откажат от способността си да се пазят и отбраняват взаимно, в това число с наличието на войски в източната част на алианса ", съобщи Столтенберг.

" Между съдружниците от НАТО и Русия има обилни разлики по тези въпроси и няма да е елементарно да се преодолеят разликите. Но е позитивен знак, че всички съдружници от НАТО и Русия седнаха на една маса ", сподели Столтенберг.

Той също по този начин уточни, че блокът е призовал Русия " да изтегли силите си " от Грузия, Молдова и Украйна - евентуално по отношение на съветските мироопазващи сили, ситуирани в Приднестровието, Абхазия и Южна Осетия, както и в Крим - районът, който се откъсна от Украйна и се причисли още веднъж към Русия през 2014 година след подкрепяния от Запада прелом в Киев.

Съюзниците от НАТО са подготвени да се срещнат още веднъж с представители на Русия, с цел да проведат по-задълбочени диалози, да показват избрани оферти и да се опитат да реализират градивни резултати, сподели още той. „ Що се отнася до ангажираността, съдружниците от НАТО се интересуват от намирането на благоприятни условия за развиване на цивилен и военни канали за връзка, както и от опцията за възобновяване на задачите ни в Москва и Брюксел ", сподели той.

Русия и НАТО се споразумяха да проведат поредност от срещи, с цел да се договорят за взаимни ограничавания на ракетното въоръжение в Европа.

" Готови сме да насрочим поредност от срещи по разнообразни тематики, в това число рестриктивните мерки на ракетните оръжия в Европа. Руската страна даде ясно да се разбере, че не е подготвена да насрочи среща през днешния ден, само че аз поздравявам готовността за разговор ", сподели той.

„ НАТО и Русия имат намерение да проведат нови срещи за възстановяване на прозрачността на ученията, киберсигурността и контрола на въоръженията “, сподели Столтенберг.

Според него НАТО е подготвена да разисква с Русия всички типове надзор на въоръженията, само че няма да прави взаимни отстъпки с главните правила на сигурността.

" Това не беше лесна полемика в основен миг за европейската сигурност, само че това направи срещата още по-важна. Беше извършен доста сериозен и директен продан на отзиви по обстановката в Украйна и въпросите на европейската сигурност. Съществуват обилни различия сред Русия и НАТО по тези въпроси ", сподели той.

Русия прикани НАТО да откаже да одобри Украйна, а алиансът отговори с отвод да направи компромис във връзка с разширението. Столтенберг съобщи, че единствено Украйна и 30 страни от НАТО могат да решат дали страната да стане член на алианса, а Русия няма право на несъгласие.

Столтенберг съобщи, че членовете на НАТО няма да пестят старания, с цел да намерят политически решения.

" Съюзниците от НАТО подчертаха, че няма да пестят старания за намиране на политически решения. Приветствам и двустранните съвещания сред Съединени американски щати и Русия, както и утрешната среща на ОССЕ. Това са благоприятни условия за градивен ангажимент в полза на европейската сигурност, които не трябва да се пропущат ", сподели той.

Столтенберг съобщи, че НАТО счита за погрешно изказванието, че разширението е нападателен акт, тъй като то популяризира демокрацията.

" Украйна като суверенна страна има право на самоотбрана. Украйна не е опасност за Русия ", сподели той. " Русия е агресорът. Русия е тази, която е употребила и продължава да употребява мощ против Украйна ", заключи Столтенберг. 

Още преди срещата Кремъл съобщи, че ``не вижда причина за оптимизъм``.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР