Русия и Китай наложиха вето на подготвената от САЩ резолюция

...
Русия и Китай наложиха вето на подготвената от САЩ резолюция
Коментари Харесай

Русия и Китай блокираха американска резолюция в Съвета за сигурност на ООН за спиране на огъня в Газа

Русия и Китай постановиха несъгласие на квалифицираната от Съединени американски щати резолюция пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, подкрепяща " незабавното и трайно преустановяване на огъня "  в Газа. Те упорстват, че мярката е двусмислена и не представлява директно изискване за преустановяване на военните дейности. Вотът се трансформира в следващия конфликт на международни сили, които са въвлечени в напрегнати конфликти в други точки по света. 

Съединените щати бяха разкритикувани, че не са задоволително твърди в осъждането на техния съдружник Израел, чиято продължаваща военна атака сътвори тежка филантропична рецесия за 2,3 милиона палестинци в Газа. Ключов въпрос при гласуването беше необикновеният език, съгласно който Съветът за сигурност " дефинира като императивно незабавното и трайно преустановяване на огъня ". По-конкретно Пекин и Москва стачкуваха против неналичието на думи като " упорства " или " приканва "  да се спрат военните дейности и упрекнаха Щатите в " игри на думи " (КНР) или " празно реторично упражнение " (Русия), целящи да оказват помощ на Израел да избегне отговорност за военната акция.

В предходни свои проекторезолюции Съединени американски щати обвързваха апелите за преустановяване на огъня с освобождението на израелските заложници, отвлечени от " Хамас " при офанзивите от 7 октомври. При актуалната дефиниция това изискване бе заложено като пожелателно - в текста се насърчават дипломатическите старания, целящи като част от прекратяването на огъня да се реализира и стартирането на заложниците.

След вота посланичката на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд упрекна Москва и Пекин, че са блокирали проеткорезолюцията заради  " надълбоко цинични аргументи ". Тя обоснова решението на Русия и Китай с желанието на властническите режими да не осъждат нападенията на " Хамас " от 7 октомври (в текста се съдържа критична оценка за дейностите на терористичната организация). Въпреки че утвърждението на резолюцията би я превърнало в обвързваща според интернационалното право, тя нямаше да постави завършек на боевете или да докара до освобождение на заложници. Но натискът върху Израел щеше да се усили, защото Вашингтон щеше решително да се причисли към общия хор на интернационалната общественост, настояващ за неотложно преустановяване на огъня.

Междувременно 10-те непостоянни членки на Съвета за сигурност приложиха лична проекторезолюция, която ще бъде подложена на гласоподаване на следващия ден (23 март). Тя изисква неотложно филантропично преустановяване на огъня за свещения за мюсюлманите месец Рамадан, който стартира на 10 март, " което пък да доведе до непрекъснато, стабилно преустановяване на огъня ". Резолюцията също по този начин упорства за  " незабавното и абсолютно освобождение на всички заложници "  и акцентира незабавната нужда от отбрана на цивилните и доставките на филантропична помощ за цялата територия на Газа.

Томас-Грийнфийлд обаче посочи, че формулировка на текста " не съумява да поддържа сензитивната дипломация в района ". Нещо повече - тя можела да даде опрощение на " Хамас " да се отдръпна от договорката, която е сложена на масата за договаряния, посочи посланичката на Съединени американски щати в Организация на обединените нации.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР