Русия е започнала да пренася ядрени оръжия в своя съюзник

...
Русия е започнала да пренася ядрени оръжия в своя съюзник
Коментари Харесай

Лукашенко: Русия започна прехвърлянето на ядрени оръжия в Беларус

Русия е почнала да придвижва нуклеарни оръжия в своя съдружник Беларус, откакто съветският водач Владимир Путин разгласи през март проектите си да ги трансферира, по думите на беларуския водач Александър Лукашенко.


" Започна прехвърлянето на нуклеарни муниции ", съобщи Лукашенко в публично видео. Авторитарният водач сподели още, че е изцяло допустимо нуклеарните оръжия към този момент да са в Беларус, заяви Агенция Франс Прес.

Това прекачване се случва, защото по-рано през днешния ден Минск и Москва официализираха съглашението си за предпазване на съветски нуклеарни оръжия, които към този момент могат да се съхраняват в Беларус. С този ход се официализира договорката, контрактувана по-рано от съветския президент Владимир Путин и беларуския президент Александър Лукашенко. За това се приказва от март, като Путин съобщи, че Русия желае да разположи в Беларус тактически нуклеарни оръжия с дребен обхват и ниска мощ. Тази договорка се подписва преди контраофанзивата на Украйна. Според съветски и беларуски публични лица този ход е дефиниран като отговор на " западната експанзия ", напомня БГНЕС.

Прехвърлянето на нуклеарни оръжия от Русия на територията на страната ѝ съставлява опасност за Европа и Украйна, откакто Минск разгласи, че процесът е почнал, съобщи опозиционерът в заточение на Беларус Светлана Тихановская.

" Днес режимът в Беларус подписа съглашение с Русия за разполагане на нуклеарни оръжия. Това освен ще заплаши живота на беларусите, само че и ще сътвори нова опасност против Украйна и цяла Европа ", съобщи Тихановска в англоезичен пост в Twitter. / БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР