Русия е задържала най-малко 6000 украински деца - вероятно много

...
Русия е задържала най-малко 6000 украински деца - вероятно много
Коментари Харесай

САЩ: Русия е задържала най-малко 6000 украински деца

Русия е задържала минимум 6000 украински деца - евентуално доста повече - в обекти в следените от Русия Крим и други окупирани от Москва територии, чиято съществена цел е политическо превъзпитание, гласи подкрепян от Съединени американски щати отчет, оповестен във вторник.

В отчета се показва, че откриватели от Йейлския университет са разпознали минимум 43 лагера и други уреди, в които са държани украински деца, които са част от " широкомащабна систематична мрежа ", ръководена от Москва след нахлуването ѝ в Украйна през февруари 2022 година

Децата са такива, които Русия смята за сираци и други, които са били под грижите на украински държавни институции преди нашествието, както и деца, чието настойничество е неразбираемо или нестабилно заради войната, се споделя в отчета.

" Основната цел на откритите от нас лагерни уреди наподобява е политическо превъзпитание ", съобщи Натаниел Реймънд, един от откривателите, на брифинг пред кореспонденти.

Някои от децата са минали през системата и са били осиновени от съветски фамилии или са били преместени в приемни фамилии в Русия, се споделя в отчета.

Най-малкото дете, разпознато в съветската стратегия, е било единствено на четири месеца, а в някои лагери военно образование са разпознати и деца на 14-годишна възраст, споделя Реймънд, като прибавя, че откривателите не са разкрили доказателства, че тези деца по-късно са били употребявани в бойни дейности.

Посолството на Русия във Вашингтон не отговори незабавно на молбата за коментар на отчета.

Москва отхвърля да е премествала принудително украинци.

Докладът е последният, направен от Колежа за филантропични проучвания и публично здраве на Йейлския университет в границите на подсилен от Държавния департамент план, който преглежда нарушавания на човешките права и военни закононарушения, за които се твърди, че са осъществени от Русия от началото на нашествието в Украйна.

" Това, което е документирано в този отчет, е очевидно нарушаване на четвъртата Женевска спогодба " - съглашението, което пази цивилното население по време на война, сподели Реймънд. Според него това може да бъде и доказателство, че Русия е направила геноцид по време на войната си в Украйна, защото прехвърлянето на деца за смяна, изменение или унищожаване на националната еднаквост може да съставлява съставно действие на закононарушението геноцид.

Украински прокурори обявиха, че изследват изказванията за наложително депортиране на деца като част от напъните за правене на обвинителен акт против Русия за геноцид.

" Тази мрежа се простира от единия до другия завършек на Русия ", сподели Реймънд, като добави, че откривателите считат, че броят на оборудванията, в които са държани украински деца, надвишава 43.

Системата от лагери и осиновяването от съветски фамилии на украински деца, отнети от родината им, " наподобява е позволена и координирана на най-високите равнища на съветското държавно управление ", се споделя в отчета, като се стартира от президента Владимир Путин и се стигне до локалните чиновници./БГНЕС, Агенция Франс Прес

Киев / Украйна
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР