Русия е призована да поднови сделката за зърно с Украйна на срещата на върха в Африка

...
Президентът на Египет призова Владимир Путин да поднови сделката, позволяваща
Коментари Харесай

Президентът на Египет призова Владимир Путин да поднови сделката, позволяваща на Украйна да изнася зърно на среща на върха, на която руският президент е домакин.

Абдел Фатах ал-Сиси каза, че е „съществено“ сделката да бъде възобновена и призова за спешно решение за снабдяване на най-бедните африкански страни.

Русия се оттегли от сделката миналата седмица и оттогава бомбардира черноморските пристанища на Киев.

г-н Путин казва, че Западът не е спазил своята страна от сделката и е предложил руско зърно на шест африкански страни.

Той каза, че Русия ще достави зърното безплатно.< /p>

Египет е ключов купувач на зърно по Черноморския маршрут и е особено уязвим от глобалните шокове в цените на храните.

В отговор г-н Путин настоя, че покачващите се цени на храните са следствие от грешки на западната политика, предшестващи войната с Украйна.

Той също така твърди, че сделката за зърно не е доставяла зърно на най-бедните страни и каза, че Русия е готова да предостави собствено зърно, за да помогне за избягване на „глобална хранителна криза ".

Русия може да предостави на Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея по 25-50 000 тона безплатно зърно всяка през следващите три до четири месеца, каза той.

Всички тези шест страни са съюзници на Русия с изключение на Сомалия, която страда от тежка хуманитарна криза.

Какво беше Украйна сделка за зърно?

Откакто се оттегли от сделката, Русия многократно бомбардира украински пристанища и депа, унищожавайки хиляди тонове зърно.

Африканските лидери също използваха втория ден от срещата, за да притиснат г-н Путин да продължи напред с мирния план, който те предлагат за прекратяване на войната, произтичаща от пълния ангажимент на Москва мащабна инвазия на своя съсед миналата година.

Планът призовава за признаване на суверенитета на Русия и Украйна, спешни мирни преговори и продължаване на безпрепятствен износ на зърно.

Президентът на Конго Бразавил Денис Сасу Нгесо настоя, че „не трябва да се подценява“.

Г-н Путин каза, че Москва разглеждаше плановете, въпреки че украинският президент Володимир Зеленски изключи всеки план, който оставя Русия под контрола на територията, която е завзела.

Нахлуването на Русия доведе до блокада на черноморските пристанища на страната - уловиха 20 милиона тона зърно, предназначени за износ.

Това доведе до скок на световните цени на храните и заплаши да създаде недостиг в страните от Близкия изток и Африка, които внасяха значителни количества храни от Украйна.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph eq5iqo00">Сделката беше сключена през юли 2022 г. между Русия и Украйна - с посредничеството на Турция и ООН - позволяваща на товарни кораби да плават по коридор в Черно море с дължина 310 морски мили и три морски широки мили.

Украйна е един от най-големите доставчици в света на култури като слънчогледово масло, ечемик, царевица и пшеница.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР