Русия е получила от германския външен министър Хайко Маас, който

...
Русия е получила от германския външен министър Хайко Маас, който
Коментари Харесай

Лавров: Ще проучим документ с германски предложения за Керченския проток

Русия е получила от немския външен министър Хайко Маас, който дойде в Москва през днешния ден, документ с оферти по отношение на ситуацията в Керченския пролив и има намерение да го изследва, сподели съветският външен министър Сергей Лавров, представен от ТАСС, заяви Българска телеграфна агенция.

Лавров заяви това на конференция след договарянията с немския си сътрудник. " Току-що получихме този документ и аз го видях за първи път в хода на (днешните) договаряния. Няма да се впускам в детайлности, ние би трябвало да го проучим ", сподели той.

Руският външен министър, представен от Интерфакс, описа по какъв начин преди повече от месец канцлерката Ангела Меркел е помолила президента Владимир Путин да позволи на немски експерти да дойдат в региона на Керченския пролив и да видят по какъв начин се прави прекосяването на кораби през тази акватория предвид на това, че е належащо да се съблюдават нормите за сигурност. Путин се съгласил, а малко по-късно Меркел помолила немските експерти да дойдат дружно с френски сътрудници, с което Путин още веднъж се съгласил.

Френско-германският екип и до момента не е дошъл, а съгласно Лавров на днешните договаряния Маас му предал предлагането, което " опакова това нормално посещаване в някакъв документ, който би трябвало да бъде координиран с Украйна ".

Руският външен министър означи, че Москва не счита за допустимо присъединяване на Украйна в някакви формати, отнасящи се до Керченския пролив. " Ако концепцията се състои в нуждата да се облече цялата тази обстановка в политическа процедура, в която решения ще взема украинската страна, то ние рискуваме да се окажем в същото състояние, в което се оказа нормандският формат ", акцентира Лавров, представен от ТАСС. Четиристранният нормандски формат буксува към този момент месеци наред.

Маас от своя страна посочи на конференцията, че е внесъл едвам на днешните договаряния новата оферта, която предлага Германия и Франция да се заемат с въпросите, свързани с обезпечаването на свободното прекосяване през Керченския пролив. Поради това Москва не е могла да разполага с тази информация авансово.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР