Русия е поискала 56 визи от САЩ, за да може

...
Русия е поискала 56 визи от САЩ, за да може
Коментари Харесай

Все още няма визи за САЩ за посещението на Лавров в ООН

Русия е поискала 56 визи от Съединени американски щати, с цел да може съветският външен министър Сергей Лавров и неговата делегация да пътуват до Ню Йорк за годишната среща на международните водачи в Организация на обединените нации този месец, само че до момента не е получила нито една, съобщи БГНЕС.

В писмо до генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, забелязано от " Ройтерс ", посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя съобщи, че това е " обезпокоително ", защото през последните няколко месеца Вашингтон " непрекъснато отхвърля да издаде входни визи " на редица съветски делегати за други събития в Организация на обединените нации.

Съединените щати се отнасят съществено към отговорностите си като страна хазаин на Организация на обединените нации, съобщи представител на Държавния департамент, като добави, че визовите досиета са конфиденциални съгласно американското законодателство, тъй че не може да разяснява обособени случаи.

Съгласно " съглашението за седалището " на Организация на обединените нации от 1947 година Съединените щати по принцип са длъжни да позволяват достъп до Организация на обединените нации на задгранични дипломати. Но Вашингтон декларира, че може да откаже визи по аргументи, свързани със " сигурността, тероризма и външната политика ".

" Всяка година обработваме стотици визи за делегати от Руската федерация на събития в Организация на обединените нации ", съобщи представителят на Държавния департамент, като добави, че заявките би трябвало да се подават допустимо най-рано, с цел да се подсигурява навременното им култивиране.

" Това е изключително значимо заради голословните дейности на Русия против посолството ни в Русия, в това число насилственото уволняване на локални чиновници и чиновници от трети страни, които мощно ограничиха личния състав ни и затова потенциала ни да обработваме визи ", съобщи представителят.

Небензя съобщи, че нужните заявки са били подадени в посолството на Съединени американски щати в Москва.

Съединените щати от дълго време са лимитирали съветските дипломати в Организация на обединените нации и гостуващите съветски делегации да пътуват на повече от 40 км от Ню Йорк без предварителното утвърждение на Вашингтон.

През февруари Вашингтон наложи наказания на Лавров, обвинявайки го, че е " директно виновен за непровокираното и нелегално по-нататъшно навлизане на Русия в Украйна ". Санкциите замразяват всички активи, които Лавров може да има в Съединени американски щати, и като цяло не разрешават на американците да контактуват с него.

56-те визи, поискани от Москва, включват прелиминарен екип от дипломати, които да се приготвят за идването на Лавров и неговата делегация за срещата на високо ниво на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, която стартира на 20 септември.

Небензя добави, че към момента не са издадени американски визи на публицистите, съпътстващи Лавров и екипажа на самолета, заяви " Ройтерс ".

В писмото си до Гутериш Небензя цитира някои неотдавнашни визови проблеми, като показва, че министърът на вътрешните работи на Русия Владимир Колоколцев не е могъл да пътува до Ню Йорк за срещата на върха на началниците на полицейските служби на Организация на обединените нации тази седмица.

Той съобщи, че представители на съветските правоприлагащи органи също не са могли да участват на събитие на Организация на обединените нации тази седмица, отдадено на противодействието на потреблението на осведомителни и информационни технологии за незаконни цели.

" Бихме желали да Ви помолим още един път да наблегнете пред управляващите на Съединените щати, че те би трябвало неотложно да издадат желаните визи за всички съветски делегати и съпътстващи ги лица, в това число съветски публицисти ", написа Небензя до Гутериш.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР