Русия е платила на бивш войник, работещ за германското външно

...
Русия е платила на бивш войник, работещ за германското външно
Коментари Харесай

В Германия съдят разузнавач, шпионирал за Русия

Русия е платила на някогашен боец, работещ за немското външно разузнаване (BND), минимум 450 000 евро в подмяна на информация за оръжия, с които Западът въоръжава Украйна, оповестиха от съда в сряда, представени от Ройтерс.

Прокурорите упрекнаха Карстен Линке и неговия съизвършител, роден в Русия немски търговец на диаманти на име Артур Елер в правосъдни документи, в държавна измяна по дело, което осветява неудобно уязвимостта на Германия към съветския шпионаж.

Руското навлизане в Украйна през февруари 2022 година беше потрес за немската институция за сигурност, която смъкна гарда си, когато Германия откри доходоносни връзки за търговия с сила с Русия.

Федералната разследваща работа, която преди четири години се реалокира в нова постройка на стойност 1,5 милиарда евро, най-голямата сходна централа в света, беше извънредно разочарована, че ръководителят й Бруно Кал беше в Киев сутринта, когато президентът Владимир Путин директно а ефир разгласи морско и сухопътно навлизане в страната на 22 февруари 2022 година.

Само два месеца по-късно, съгласно прокурорите, един от чиновниците на разузнаването, началник на звено за сигнално разузнаване,

Изправен пред двамата обвинени, които седяха в стъклени кафези в правосъдната зала, основният прокурор сподели, че Линке се е съгласил да помогне на богат съветски предприемач, прочут на Елер, да получи немско жителство, като в същото време се е съгласил да даде информация на ФСБ.

Бизнесменът, посочен единствено като господин Мизаев, предложил на двамата обвинени, " че могат дружно да създадат нещо положително за двете си страни ", сподели прокурорът. И двамата отхвърлят обвиняванията.

Елер, плешив и облечен в тясна черна тениска, и Линке, облечен в измачкан костюм под строго подстригана военна коса, се пренебрегнаха един различен. По-рано списание Der Spiegel сподели, че техните обособени отбрани ще включват опити да хвърлят подозрение върху показанията на другия.

Голяма част от делото, което повдига дълбоки въпроси по отношение на устойчивостта на немските служби за сигурност, беше класифицирана, като репортерите трябваше да излизат от правосъдната зала за основни пасажи.

" Достатъчно възрастен съм, с цел да помня Източна Германия ", сподели юристът на Линке, който сподели, че фактът, че подсъдимият му не е съумял да види поверителните доказателства против него, му припомня за комунистическите времена и назова резултата " индикативен развой ".

Прокурорите споделиха, че Елер е направил фотоси със смарт телефон на класифицирани документи, които Линке е разпечатал, които по-късно е щял да съобщи на службите на ФСБ по време на пътувания до Москва.

В последна сметка ФСБ им дава три профилирани телефона, които да употребяват за шпиониране. Той също по този начин е дал на Елер стотици хиляди евро в брой, с цел да заплати за услугите си и на Линке, споделиха прокурорите.

Der Spiegel заяви по-рано, че изтеклата разследваща информация е разкрила на Москва, че BND има достъп до система за чат, употребена от наемническата група Вагнер, която по това време играеше централна роля в спора в Украйна.

Този достъп е бил обезпечен на BND от друга западна организация за сигурност, която по този метод е провалила интервенцията на съюзническа организация.

През последните години прокурорите разкриха интервенции за шпиониране на немски парламентаристи, до момента в който преди две години съветски сътрудник беше наказан за убийството на чеченец в заточение измежду бял ден в центъра на Берлин.

Делото ще продължи до лятото. Държавната измяна се санкционира с тежка присъда, в това число пожизнен затвор в Германия .
 Арестуваха съветски разузнавач в Германия
Арестуваха съветски разузнавач в Германия

Мъжът е немец и работи за военните
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР