Русия е планирала да убие президента на Украйна Володимир Зеленски

...
Русия е планирала да убие президента на Украйна Володимир Зеленски
Коментари Харесай

Грозев: Преди войната Русия е изпратила Петров и Боширов в Украйна да убият Зеленски

Русия е възнамерявала да убие президента на Украйна Володимир Зеленски преди да стартира пълномащабната война, заяви изпълнителният шеф на Bellingcat Христо Грозев във видеоинтервю пред съветския публицист Михаил Зигар, представено от Гордон.

Сред изпълнителите на проекта са били чиновниците на съветското Главно разследващо ръководство (ГРУ) Руслан Боширов (с рождено име Анатолий Чепига) и Александър Петров (Александър Мишкин).

По думите на Грозев, Русия е изпратила няколко групи сътрудници. Те са проникнали в Украйна през територията на Беларус няколко седмици преди започването на пълномащабната война. Част от тях са били основани към Киев, а други са били настанени в самия Киев и са се подготвяли за завладяване на държавния квартал.

" Подчинените на Андрей Аверянов (генерал-майор от ГРУ ) са били към 30. Това е доста елитна група. Това са същите хора (…), които взривиха складовете в Чехия и България, отровиха и българския предприемач Гебрев, и Сергей и Юлия Скрипал. Да, били са (Боширов и Петров) на територията на Украйна. " – показва проверяващият публицист.

Според него, наличието на Петров и Боширов в групата, изпратена в Украйна, демонстрира, че ГРУ изпитва недостиг на качествени фрагменти.

По думите му, ГРУ е желало да си припише лаврите за убийството на украинското управление. Грозев отбелязва, че публицистите от Bellingcat са наблюдавали диалози сред няколко от членовете на групата и са открили, че руснаците в началото са считали, че ще обитават в Украйна към седмица, след това – месец, по-късно – половин година, а най-после към този момент „ не са разбирали какъв брой дълго ".

" Беше и ужасно, и смешно – ужасно, тъй като виждахме какви са задачите им, а смешно – тъй като те с всеки ден бяха все по-малко и по-малко ура-патриоти. Те започнаха да подлагат на критика управлението за зле плануваните интервенции. " – разяснява Грозев.

Той добавя, че част от групата, включваща " експерти в организирането на покушения ", е била ликвидирана в Украйна. Тези, които са оживели, се върнали след към година " в тила " и в този момент провеждат проникването на съветски диверсионно-разузнавателни групи в Украйна през Беларус.

Според него, те към този момент нямат „ грандиозни цели “, както преди. Грозев счита, че проектът им да убият Зеленски е изцяло провален.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР