Русия е обявила за издирване министър-председателя на Естония Кая Калас,

...
Русия е обявила за издирване министър-председателя на Естония Кая Калас,
Коментари Харесай

Русия обяви Кая Калас за издирване

Русия е оповестила за търсене министър-председателя на Естония Кая Калас, съгласно известие, оповестено на уеб страницата на Министерството на вътрешните работи.


Калас е преследвана в Русия по " наказателно дело ", се споделя в известието, в което не се прецизира в какво закононарушение или нарушаване е упрекнат водачът.

Държавният секретар на Естония Таймар Петеркоп също е обект на търсене, както и министърът на културата на Литва Симонас Кайрис.

Източник от съветските служби за сигурност, представен анонимно от държавната осведомителна организация ТАСС, съобщи, че двамата естонски чиновници и литовският министър са преследвани за " заличаване и разваляне на монументи в чест на руски бойци " от Втората международна война.

През последните години няколко от тези монументи, наследени от Съюз на съветските социалистически републики след Втората международна война, бяха демонтирани в балтийските страни в символ на отменяне на руската власт.

Руско малцинство живее в Естония, Латвия и Литва - три някогашни руски републики, които в този момент са членки на Европейски Съюз и НАТО и имат обтегнати връзки с Москва.

Тези връзки се утежниха в допълнение от спора в Украйна. Балтийските страни, които считат опасността от съветска инвазия за действителна, интензивно поддържат Киев в битката му против съветската войска.

Миналата седмица Русия привика шарже д " афер на Естония, Латвия и Литва, като ги упрекна, че са " саботирали " президентските избори в Русия през март, като са отказали да обезпечат защита на изборните секции в съветските посолства на тяхна територия.

В средата на януари Латвия и Естония взеха решение да прекратят споразуменията си за правна помощ с Русия. Официалните лица и в двете страни показаха като причина нападението на Москва над Украйна.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски направи обиколка в балтийските страни.

Естония също по този начин отхвърли да удължи разрешителното за престояване на главата на Естонската православна черква на Московската патриаршия, съветски жител, с претекста, че той съставлява риск за националната сигурност. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР