Русия е най-голямата по територия и ресурси страна в света,

...
Русия е най-голямата по територия и ресурси страна в света,
Коментари Харесай

Вацев: Гответе се! Балканите и Източна Европа стават зона на влияние на Русия

Русия е най-голямата по територия и запаси страна в света, само че заради характерния нрав и метод на ръководство стопанската система й е посредствена и е по-малка от тази на дребната Южна Корея, която е без съвсем никакви запаси с територия по-малка от България.

Въпреки това Москва под претекст за личната си сигурност не крие упоритостите си да се меси във вътрешните работи и да пробва да предопределя пътя на надалеч по-успешни страни от Източна Европа.

Мнозина анализатори в България обаче имат вяра, че Русия въпреки всичко е някакъв фактор, който може да обърне хода на времето обратно към нещо като съживен Съюз на съветските социалистически републики.

" Ние сме в навечерието на велики напрежения. Това акцентира в " Политически НЕкоректно " анализаторът Валентин Вацев, визирайки напрежението между Русия и Запада и по-конкретно напрежението сред Русия и Съединени американски щати.

" Миналата година Съединени американски щати изгубиха основанията на своята надмощие, а те напълно не са подготвени да се откажат от своята надмощие. Докато в сегашния стадий Русия и Китай – и дружно, и поотделно – имат своето военно-техническо и геополитическо над Американската мощност. Когато хегемонът губи своята позиция и светът става доста полярен, а това е действителността през днешния ден. Това се вижда от всички гледни точки като се изключи Атлантическия съвет. Та когато светът става доста полярен, Кремъл (не толкоз Путин, а груповият Путин) намира за допустимо и належащо тъкмо в този момент да изиска Русия да има своята зона на сигурност и на въздействие. Става дума за зони на въздействие. "

НАТО да спре да се уголемява и да се върне до границите от 1997 година
" Това е изпълнимо. По този метод Кремъл чертае новите граници на зоните на въздействие на Русия. Например френският президент Макрон също мечтае за зона на въздействие и тя съответствува непосредствено с Европейски Съюз. Франция се готви да бъде страната водач на Европейски Съюз в близко бъдеще. За нас е значимо другото – че съгласно вижданията за " червени линии " и зони на надзор и въздействие в Кремъл НАТО би трябвало да отстъпи надалеч обратно до конфигурацията от 1997 година С други думи, Путин схваща, че условия да пожелае и да устои с всички действителни средства новата законна зона на въздействие на надзор на Русия. 

Ние би трябвало да се готвим за това, че Балканският полуостров, дружно с главните страни от Източна Европа, ще бъде зона на въздействие на Русия. За някои това е извънредно, за други – не е значимо, за трети – е мечтано. България не е твърдо в другия лагер – софиянци са подготвени да посрещнат всеки победител на Орлов мост...

Ясно е, че Русия не може да реализира своята зона на въздействие единствено по дипломатически път. Става дума за ултимативни оферти от страна Кремъл всъщност. "

На този стадий Русия има военно-техническо превъзходство над Съединени американски щати
" В идващите 4-5 години Русия ще има военно-стратегическо превъзходство над НАТО и над Съединени американски щати. Втората зона, в която Русия има тактическо превъзходство, това е невъзможността на Украйна да продължи както до момента. Въпросът ще се взема решение не с щаба на НАТО, а още веднъж в линията Москва – Вашингтон. Никой не може да накара Русия да води война в Украйна. Това, което аз чакам, защото днешните територии на Донецката и Луганската република не съответстват напълно с административните територии, е в Донецк и в Луганск да стартират вътрешно изхвърляне на въоръжените сили на Украйна. Въпросът за Украйна ще се взема решение на високо ниво сред Москва и Вашингтон. При това състояние Русия ще възвърне своите зони на въздействие. "

България и Балканските страни няма да бъдат безпроблемна за Съединени американски щати зона на въздействие
" Българските политици би трябвало да имат едно мислено, да се преценяват с действителността. Това бележи, съгласно мен, до 5-6 години, периметъра на валидността на военно-политическия съюз НАТО. Затова напълно рационални са упованията България да напусне НАТО, защото няма да може да поддържа досегашния си статус. Това слага въпроси пред българския политически хайлайф по какъв начин да бъдем самостоятелни фактически, а не посредством лозунги и празни противодействия. "

Вътрешното състояние

" Най-важното е, че България най-сетне има държавно управление – то наподобява оперативно и способно да работи отгоре-отгоре. Според мен, някъде след третия месец ще стане ясно, че множеството от половината министри не стават за министри и ще се наложи един натурален " ремонт " или по-скоро една плавна и спокойна смяна на несъответствуващите хора с подобаващи. Коалицията е " слепена със слюнка ", само че доколкото виждам към този момент, никой не заплашва с овакантяване, обстановката е спокойна. Предстои на държавното управление да се бори с няколкото рецесии в България – финансово-икономическа, здравна, енергийна, политическа, репрезентативна (най-страшната, само че за нея минимум говорим). 

Това, което може да дестабилизира държавното управление, и то още незабавно след Великден, е елементарният факт, че правителството има три трансисторически задания: Да вгради в българското законодателно тяло главните моменти от Истанбулската спогодба. Второ, да освободи Македония по нейния път към Европейски Съюз, като се съгласи с македонските свръхочаквания и свръхизисквания. И трето, да обезпечи безпроблемното наличие на българска почва на нови 1500-2000 американски бойци. Аз мисля, че Съединени американски щати няма да стигнат до такава степен да изискат това нещо. Но за нас това стои като проблем – по какъв начин се отнасяме към военно наличие на американски елементи? Големият проблем пред българското държавно управление ще бъде неговият дълбинен неотстраним проамерикански темперамент. Днешното българско държавно управление е най-проамериканското през последните 30 години. Досега нито един български министър председател не е поемал съответни задания от Държавния департамент на Съединени американски щати, Пентагона, Белия дом... Крайният проамериканизъм води България към задънена улица. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР