Русия е много тежко ангажирана с войната в Украйна, понася

...
Русия е много тежко ангажирана с войната в Украйна, понася
Коментари Харесай

Ген. Съби Събев: Русия няма потенциал да атакува страна член на НАТО

" Русия е доста тежко ангажирана с войната в Украйна, понася огромни загуби, които към този момент са по 1000 бойци на ден, губи доста техника и боеспособността на армията й е мощно смутена. Ще й бъдат нужни най-малко 5 години, с цел да я възвърне, тъй че няма действителна заплаха да нападне някоя от прибалтийските републики или която и да е друга страна-член на НАТО " - бе безапелационен ген. Съби Събев. Така той разяснява изминал в немската преса конфиденциален проект на русия за преместване на войната в Прибалтика през идната година. Според първият ни боен представител в НАТО " приключването " на подобен документ може да се пояснява като индикация, че Западът може да осуети всевъзможни нови нападателни сюжети на Кремъл.

Най-голямото обучение на НАТО след края на Студената война, " Непоколебим бранител ", което стартира през днешния ден и ще продължи 4 месеца, е доказателство за това. Основната цел на учението е да отработи във военно отношение районните проекти за защита на съответните райони, които алиансът одобри предходната година. " Тази година явно е определен Североизточният район от Зоната за отговорност на НАТО. Изборът не е инцидентен, тъй като се отиграва отразяването на възможна военна експанзия на русия в Прибалтика. С това обучение НАТО насочва ясно обръщение към русия ", разяснява военният специалист. Според него в случай че до края на тази година загубите на русия доближат половин милион бойци, съветската войска ще деградира, а на политическата кариера на путин ще бъде комплициран край, без значение че ще бъде определен за следващ път през март.

Участието на България в натовското обучение е непретенциозно, само че страната би трябвало да усили отбранителните си качества оптимално бързо, като разположи натовски бойци и построи инфраструктура на НАТО на своя територия. " Това ще е още една спомагателна отбрана на страната ни ", безапелационен е ген. Събев. Националната ни капиталова стратегия е за 6 милиарда евро в околните 5 години, и включва градеж и ремонт на мостове, магистрални прави, хранилища и полигони по натовски стандарти, разяснява той. " Така се сплотяват начинания като " Три морета " и така наречен " боен Шенген ", в които България взе участие. Съоръженията ще се изпилват и за цивилен цели ".

Според госта България би трябвало да форсира даването на военна помощ на Украйна, включително с доставка на едрокалибрени снаряди от мобилизационния запас, които след това ще бъдат попълнени. Дребни сметки като тези за БТР-ите от 80-те години, които обещахме на Украйна, само че към момента не изпращаме, тъй като чакаме някой различен да поеме разноските за превозването им, са неприемливи.

Ген. Събев е безапелационен, че НАТО и Европейски Съюз ще продължат да поддържат Украйна, и че политическите спънки пред даването на 100-милиардната военна помощ от НАТО и Европейски Съюз скоро ще бъдат преодолени. Но той вижда огромна заплаха в съветската агитация, чиято цел е да всее разкол в страните-членки и да подкопае готовността им да продължат да поддържат Украйна. Русия има Национална тактика за дезинформация и за агитация, и я следва от десетилетия. Пропагандата й няма да успее, само че тя се оказва изключително ефикасна в България, и страната би трябвало да постави систематични старания на държавно равнище, с цел да й противодейства съгласно специалиста.

Крайно време е и западните страни да се разсънят и да вземат доста решителни ограничения в битката с съветските хибридни офанзиви, изключително в медиите. Това важи с особена мощ за уязвима страна като България, която би трябвало да одобри оптимално бързо, по опция до края на тази година, Национална тактика за противопоставяне на дезинформацията, предлага ген. Събев. Стратегията би трябвало да се институционализира посредством основаването на национална организация или работа, която сплотява напъните както на министерства, профилирани служби и организации, по този начин и на публичните медии. " Проруската агитация просто ни залива, тя е като потоп. Щом в американския Конгрес се приказва, че има проруски настроени републиканци, мога да си показва до каква степен е стигнало ситуацията в българския политически хайлайф, където прозападните политици са малцинство ".
Ген Събев разяснява като триумф на проруската агитация и преобладаващо негативното или индиферентно отношение на българите към НАТО, в което членуваме към този момент 20 години. " Националните медии, които са българското радио, Българската национална телевизия, и т. н., би трябвало да имат доста ясна политика и тактика в това отношение ", предлага първият ни боен представител в Алианса.

Гледайте цялото изявление на ген. Съби Събев с водещия Калин Манолов:

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР