Рушащият се мемориал на връх Бузлуджа да стане пантеон на

...
Рушащият се мемориал на връх Бузлуджа да стане пантеон на
Коментари Харесай

Първанов: Чинията на Бузлуджа да стане пантеон на държавността

Рушащият се мемориал на връх Бузлуджа да стане мавзолей на българската държавност и на помиряването. За това прикани от Стара Загора президентът Георги Първанов /2002-2012/, като призна че преди този момент би трябвало да станат ясни финансовите параметри на плана за възобновяване на Чинията. Той напомни, че преди години е предложил мавзолея на Георги Димитров в центъра на София да не бъде взривяван, а преобразуван и употребен, написа " Монитор ".

„ Защо да няма едно място, колкото и мъчно налично да е то, което да бъде преобразувано и да стане източник на родолюбие, а освен на партийна горделивост?! Нека обаче първо да се произнесат специалистите за цената, явно става дума за доста пари. Този обект има национално значение и измерение. Не за една община или партийна групировка, а за страната. Нека страната и обществото в необятния смисъл на думата да се захванат с тази задача. И дано това стане по-скоро, с цел да не рухне структурата.!

Нека там ги има облиците на Димитър Благоев и на Стефан Стамболов, в случай че несъмнено това не прозвучи кощунствено за актуалните социалисти. Защо не и на Александър Стамболийски! Смятам, че не е по силите на нито една българска партия да се оправи с тази задача! “, безапелационен беше Първанов, който се включи в полемика, отдадена на 140-та годишнина от началото на Руско – турската освободителна война.

В полемиката, извършена в тогавашния молитвен салон на Ески джамия, превърната в музей на религиите присъединяване взеха учен Кирил Косев, княз Александър Трубецкой и съветските учени – историци проф. Дмитрий Володихин и Петр Мультатули.

Живеещият в Париж княз Трубецкой показа редица малко познати данни за метода, по който е била водена войната, в това число и за присъединяване на полкови оркестър във фронтални офанзиви на турските фортове край Плевен.

В обръщението си към участниците Георги Първанов не пропусна да „ захапе “ наследника си на държавническия пост Росен Плевнелиев, като напомни по какъв начин той „ не помни “ да спомене съветската войска в словото си за 3 март 2012 година. „ 140-та годишнина от войната е един превъзходен мотив да възродим връзките си с Русия. Радвам се, че президентът към този момент насочи покана към президента на Руската федерация да бъде в България по този мотив! “, акцентира Георги Първанов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР