Русенският окръжен съд назначи днес допълнителна тройна съдебно-археолгическа експертиза за

...
Русенският окръжен съд назначи днес допълнителна тройна съдебно-археолгическа експертиза за
Коментари Харесай

Съдът назначи допълнителна експертиза за откритите в дома на Бобоков артефакти

Русенският областен съд назначи през днешния ден спомагателна тройна съдебно-археолгическа експертиза за откритите артефакти в дома на предприемача Пламен Бобоков.

Обвинението против него е, че на 17 юни предходната година в дома си в Русе държал 50 върха на стрели и копия - на обща стойност 652 лв., представляващи движими културни полезности, национално благосъстояние, които не са разпознати и регистрирани по съответния ред, напомня Българска телеграфна агенция.

Искането за спомагателна експертиза бе отправено по време на днешното съвещание от юриста на Бобоков Ина Лулчева, а съдът го утвърди.

Вещите лица би трябвало да обяснят по какъв метод е образувана цената на всеки предмет и да показват източниците, въз основа на които е избрана.

По време на съвещанието специалистите обясниха, че изследваните артефакти са лишени от историческа стойност, защото не е допустимо да се откри къде са открити. По думите им в българските музеи се съхраняват хиляди сходни експонати. Според тях всяка една от стреличките коства сред 5 и 10 лв..

По време на делото бяха разпитани икономът и двете чистачки, които се грижат за къщата на Бобоков в Русе.

Мъжът изясни, че работи от 2002 година за Бобоков и поддържа дома му. Разказа какво се е случило при претърсването на 17 юни предходната година. Обясни, че не е участвал при откриването на паното. Каза, че то се намирало в помещение, където се съхранявали дарове, носени на Бобоков и фамилията му през годините.

Икономът изясни, че не си спомня от по кое време паното е там. Той сподели още, че рядко семейство Бобокови са в Русе. По думите му предприемачът имал доста другари и познати. В множеството случаи, когато подаръците са носени, ги приемал той, защото Бобоков не бил в града.

Пред съда Пламен Бобоков изясни, че е наясно с обвиняването, само че на тази стадий от делото не желае да дава пояснения.

Съдът даде период до 1 септември тази година да бъде направена спомагателната експертиза и насрочи нова дата за делото - 29 септември тази година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР