Русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови, които бяха арестувани и

...
Русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови, които бяха арестувани и
Коментари Харесай

Адвокатът на Бобокови: Държавата ги е насърчавала да не изнасят опасните отпадъци в чужбина

Русенските предприемачи Атанас и Пламен Бобокови, които бяха задържани и упрекнати за присъединяване в незаконна група, са били насърчавани от страната да не изнасят рисковите боклуци от предприятието си " Монбат " в чужбина. Това твърди един от юристите им – Илиан Василев. Той апелира пред апелативния спецсъд непрекъснатия арест на Атанас Бобоков, натрапен му от първата инстанция. Другият брат бе освободен против 1 млн. лева гаранция.

В четвъртък юрист Василев излезе с отворено писмо до медиите, в което разгласи, че прокуратурата и съдът мачкат легален бизнес. Той твърди, че обвиняването против Бобоков е толкоз неразбираемо, че не би трябвало въобще да има мярка за неотклонение против него. В самото прокуроско разпореждане се показва, че въпросната незаконна група е работила от неустановена дата до ареста им през май. Не е разказано какви закононарушения са вършени.

Насърчаване

Като всяко дружество, заводът на Бобокови в Монтана генерира боклуци, показва в жалбата си Василев. Част от тях са суровина, от която се извлича чистото олово и се употребява за произвеждане на батерии. Има втори тип боклук, който Василев назовава индустриален боклук. Именно поради неговото неутрализиране предприемачите имат обвиняване. Според прокуратурата те са спрели да го изнасят в чужбина, както са правили години наред. Вместо това са го предоставяли на български компании, които нямали потенциал да го обезвредят. Разследващите настояват, че схемата е била под контрола на някогашния зам.-екоминистър Красимир Живков, който пък бил непосредствен до братята. В нея взели участие още ексшефът на плевенската Регионална инспекция за опазване на околната среда Габриел Живков и още двама предприемачи. Това следствие потегли след абсурда с импорт на отпадъци от Италия предходната година. Според прокуратурата задържаните са свързани и с него.

Адвокат Василев обаче е на друго мнение. Според него Бобокови са били изкуствено пришити към италианския отпадък. От друга страна, компанията им е давала боклуци единствено на сдружения, получили съответните нотификация от министерството на околната среда, т.е. имащи позволение да правят въпросната активност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР