Русенец направи уникален макет на замъка от средновековния град -

...
Русенец направи уникален макет на замъка от средновековния град -
Коментари Харесай

Русенец направи макет на средновековния замък в Червен от бъркалки за кафе

Русенец направи неповторим макет на замъка от средновековния град - цитадела Червен от дървени бъркалки за кафе и го подари на музея. Николай Николов го е изработвал съвсем една година. През 2018-та се навършиха 630 години от завладяването на крепостта от Али паша при турското настъпление.

Русе

За направата на замъка Николай Николов употребявал към 2 500 дървени бъркалки с дължина 11 см. Всяка от тях рязал на по 1 см, с цел да пресъздаде чувство за каменна стена, съединявал ги с лепило и ги шлайфал. Макетът е в мащаб 1:100.
Николай Николов: По камъните нагоре подвигам, справям се с височината по какъв начин може да наподобява един жанр през средновековието.
След поредност археологически разкопки, в средновековната цитадела Червен туристите могат да видят руини на тогавашните здания и църкви. За да покаже на посетителите по какъв начин е изглеждал целият палат, Николай Николов е потърсил подпомагане от археолозите.
Николай Николов: Подариха ми книга на Червен с проект с точните размери на цитаделата и от там ми беше по-лесно да върша възстановки.
В момента в Русенския исторически музей има макет единствено на една от църквите, която се намира покрай замъка.
Светлана Великова - археолог в Исторически музей-Русе: Макет с сходен мащаб и с сходни размери към момента няма и поради това нашите възторженостти са за господин Николов и неговото дело. Николай Николов: Реших да го направя, да го покажа на хората, да знаят и да помнят.
Николай Николов се е заел да създаде макет на цялата цитадела. Вече съвсем е приключил крепостната стена, остават му 5 църкви и над петдесет жилищни постройки. Надява се в края на идната година целият феодален град Червен да е подготвен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР