Русе и селата в околността бяха на косъм от катастрофа.

...
Русе и селата в околността бяха на косъм от катастрофа.
Коментари Харесай

Разследването в завода Дунарит ще започне 24 часа след избухването на пожара

Русе и селата в покрайнината бяха на косъм от злополука. Опасен пожар избухна по обед в едно от най-големите военни предприятия у нас – „ Дунарит ”. На място бяха изпратени съвсем всички екипи на русенската пожарна, коли за спешна помощ и полиция, съобщи.

Над 750 служащи в завода бяха евакуирани. Районът на километри от „ Дунарит ” е отцепен.

Сигнал за пламъци в склад с тротил на военно-промишления комплекс „ Дунарит ” е подаден към 11:00 часа. По неотложност са евакуирани всички чиновници на промяна. В прилежащите обитаеми места - град Мартен и село Николово - са прекъснати занятията в детските градини.

До детонация не се стигна. „ За наслада, не е имало детонация, не е имало гърмеж, а запалване ”, съобщи шефът на Главна дирекция „ Пожарна сигурност ” гл. ком. Николай Николов.

Причините за пожара занапред ще се обясняват. Според шефа на „ Дунарид ” Петър Петров повода за пожара може да е както човешка неточност, по този начин и техническа причина, само че може и да е напълно непряк фактор, който не е очакван. „ Всичко е допустимо да се е случило ”, съобщи Петров.-->

Разследващи ще влязат в завода най-рано 24 часа след случая за оглед. Дотогава остава наблюдението от противопожарните служби.

През 1993 година в цех „ Дунарит ” е имало гърмеж с жертви. В различен боен цех „ Арсенал ” на 25 април 2016 година при пожар починаха двама души. Друг беше ранен.

На 19 декември 2014 година пък избухна гърмеж в частен цех за муниции в село Мъглиж. Загина 51-годишен мъж, трима бяха ранени. Същата година на 1 октомври, покруса се разигра и в цех „ Миджур " в Горни Лом. Там при голяма детонация починаха 15 души.

На 5 юни 2012 година поредност от гърмежи провокира пожар в частен склад за предпазване на муниции покрай пътен възел „ Петолъчката ". Загинаха трима души, а десетки пострадаха.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР