Румен Радев, Иван Гешев © Капитал 1. Демонстративната наказателна акция

...
Румен Радев, Иван Гешев © Капитал 1. Демонстративната наказателна акция
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Какво разбрахме от атаката на Гешев срещу президента, кой купи най-големия соларен парк в България

Румен Радев, Иван Гешев

© Капитал 1. Демонстративната наказателна акция на Иван Гешев против президента удостоверява диагнозата за безконтролния основен прокурор

Ако има нещо в събитията от последните дни, от което Румен Радев може да се усеща задоволен, то е в това, че те дадоха действително доказателство за сериозния проблем с модела на прокуратурата и цялостната безконтролност на основния прокурор. Проблем, за който президентът е единственият върховен политик, осмелил се да приказва. " В българския парламентарен модел отчетността на основния прокурор завършва с избора му. Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функционалности, в мястото й в правосъдната система и връзките с други институции ", беше знаковото обръщение на Радев при назначението на Иван Гешев за основен прокурор преди два месеца.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Отговорът не закъсня. През последните няколко дни прокуратурата организира демонстративна наказателна акция против президента с явно скърпен мотив и с политически претекстове, освен това с цената на закононарушение - подслушани от спецслужбите диалози на президента бяха публикувани от пресцентъра на прокуратурата. Това е по едно и също време нелегално и показателно за политиката на новия основен прокурор Иван Гешев. Още по тематиката четете тук.

2. Най-големият слънчев парк в България става австрийски при оценка от към 100 млн. евро

Най-голямата за последните осем години договорка в българския ВЕИ бранш е на седмици от привършване. Обект е най-големият слънчев парк в страната - този в Караджалово, покрай Първомай. Продавач е записаният в Малта фонд ACF Renewable Energy, чийто краен притежател е от Саудитска Арабия. Купувач е новорегистрирано австрийско сдружение Enery Development, в което благосъстоятелност има относително огромен състезател от бранша на възобновимата сила - RP Global.

Оценката на продавания актив е висока - от порядъка на 100 млн. евро, споделиха няколко източника на " Капитал ". Подробностите ще откриете в този текст.

3. Българският туристически съюз даде ски комплекса " Мальовица " в Рила за 10 години на компания, обвързвана с Христо Ковачки

Ако в последно време името на Христо Ковачки се свързва главно с горене на отпадъци, то към този момент може да се брои, че ненапълно е изчистил името си с помощта на пресен лъх планински въздух от Рила. Накратко: Българският туристически съюз даде ски център " Мальовица " и хотела там на компания, обвързвана с предприемача, чартърен за идващите 10 години.

Отдаването чартърен на комплекса, включващ 5 влека, 4 писти и 2 чайни - " Стената " и " Ръждавица ", се е случило през ноември посредством търг, извършен за седем работни дни, за което първо заяви " Свободна Европа ". Предишният наемател на оборудванията е отхвърлен прибързано. Историята можете да прочетете тук.

4. Основаната преди три години българска компания SMSBump е купена от американската Yotpo за над 37 млн. $

Стотиците основани стартъп компании в България получиха мощен положителен образец - двама техни сътрудници, финансирани от ангел и фонда за рискови вложения Eleven съумяват да продадат компанията си за десетки милиони на американско сдружение. Новината в резюме: Yotpo закупи софийската SMSBump, която създава платформа за SMS маркетинг. Нейни създатели и мажоритарни притежатели са Михаил Стойчев и Георги Петров.

Цената на договорката не е обществено оповестена, само че съгласно източници на " Капитал " оценката е над 37 млн. $, което я прави третата най-голяма софтуерна договорка за българска компания и най-голямото придобиване на стартъп, в който е вложил български фонд за рискови вложения.

5. Изложбите на 2020 - от Рафаело до Кристо плюс няколко нови музея за ценители

Докато 2019 година мина под знака на серия изложения и събития, отбелязващи 500 години от гибелта на Леонардо, през 2020 година огромните музеи и галерии ще отбележат пет века от гибелта на Рафаело. Kulturforum и Gemäldegalerie в Берлин показват творчеството на италианския художник (1483-1520) в две огромни експозиции.

След Рафаело на фокус в няколко международни музеи и галерии е творчеството на Винсент ван Гог. През май във френския град Арл, където Ван Гог прекарва една година от живота си (1888, в Жълтата къща), се открива огромна ретроспектива, която продължава до 22 октомври във фондацията " Ван Гог ". Какво друго и къде - вижте тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР