Румен Радев: Интерконекторът е обект със силно регинално и геополитическо

...
Румен Радев: Интерконекторът е обект със силно регинално и геополитическо
Коментари Харесай

Строителят на газовата връзка с Гърция: До края на август ще изпълним всичко от наша страна

Румен Радев: Интерконекторът е обект със мощно регинално и геополитическо измерение

Президентът Румен Радев се среща със притежателя и управлението на строителната компания, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция и управлението на плановата компания, възложител на градежа. Изясняването на действителното положение и нужните дейности за оптимално бързото и дейно дотъкмяване на плана ще бъдат във фокуса на диалога.

В срещата вземат участие служебният министър-председател Гълъб Донев, служебният министър на енергетиката Росен Христов и служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков, осведоми.

В началото на диалозите президентът Радев благодари, че са се отзовали на срещата.

"Междусистемната газова връзка не е просто инфраструктурен план, тя е обект със мощно районно и геополитическо измерение. Този план е от значително значение освен за задълбочаване на стратегическото партньорство сред нашите две страни, само че има и своето голямо значение за реализиране на действителна диверсификация в доставките на газ за България и за страните от Централна и Източна Европа. Също по този начин и за гарантиране на постоянното икономическо развиване в нашия район и за реализация на европейската политика за гарантиране самостоятелност и сигурност на доставките на енергоносителите ", сподели Радев.

Приключването на този инфраструктурен и геополитически план в изискванията на тежка световна енергийна рецесия, на лимитирани доставки, растящи цени, е от особена значимост за нашата страна, акцентира президентът.

Той увери, че българската страна е подготвена за цялостно подпомагане за стартиране в употреба на плана допустимо най-бързо. Заяви, че се надява останалите довършителни действия и строително-монтажните работи, касаещи пожарната сигурност и действия, касаещи безвредната употреба на плана ще бъдат завършени при цялостна готовност, както на строителите, възложителя, по този начин и с поддръжката на българската страна, в лицето на българското държавно управление.

От името на компанията строител "Авакс " увериха, че през цялото време са осъзнавали какъв брой значим е планът и се пробват да дадат най-хубавото по опциите си, с цел да го приключат сполучливо. Информираха, че в края на 2020 година в разгара на епидемията от ковид 35 високо квалифицирани експерти са се разболяли и компанията са имали проблем за това къде да останат в карантина - в България или в Гърция.

"В такива сложни условия осъзнахме какъв брой значим е този план за България и ще създадем всичко допустимо Гърция да се гордее с осъществяването му. Ще създадем всичко, което е по силите ни, с цел да може обектът да бъде завършен и да влезе сполучливо в употреба ", споделиха от компанията.

Стана ясно, че е изработен план във времето за това по какъв начин да се случи довършването по най-експедитивен метод и до края на август ще се постараят всичко да бъде изпълнено от тяхна страна. Увериха, че има 2-годишен интервал за гаранционна поддръжка.

Проектът е на финалната права, сподели от своя страна Теодора Георгиева - изпълнителен шеф на възложителя ICGB.

"Очакваме обекта да ни бъде предаден от строителя, подготвен за употреба, в унисон на всички условия от българското законодателство. Основните действия са свършени, само че има съпътстващи действия, които са наложителни за легализиране на плана ", сподели тя.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР